De formatie van het nieuwe college gaat de volgende fase in. Formateur Alexander Pechtold heeft aangegeven ook deze volgende fase van de onderhandelingen graag te willen begeleiden. (Foto: Sandra Peerenboom)
De formatie van het nieuwe college gaat de volgende fase in. Formateur Alexander Pechtold heeft aangegeven ook deze volgende fase van de onderhandelingen graag te willen begeleiden. (Foto: Sandra Peerenboom) Foto: Sandra Peerenboom

Verkenner Pechtold adviseert raad coalitie met zes partijen

DEN BOSCH | Verkenner/formateur Alexander Pechtold adviseert de gemeenteraad om onderzoek te doen naar een coalitie met zes partijen: D66, VVD, GroenLinks, Rosmalens Belang, GroenLinks, CDA en PvdA. Dit advies is het resultaat van zijn verkenningsgesprekken met alle in de nieuwe raad vertegenwoordigde partijen, waarbij ook enkele belangrijke thema’s voor de formatie zijn aangewezen.

door Koen de Visscher

Pechtold schrijft in zijn brief aan de gemeenteraad dat veel partijen hebben aangegeven graag zes wethouders te hebben, in plaats van de huidige vijf: “Hierbij wordt vooral verwezen naar een tekortschietende lobbykracht en het gevoel is dat vergelijkbare gemeenten dit beter doen dan ‘s Hertogenbosch.” De partijen hebben hun voorkeur uitgesproken voor één wethouder per partij. Pechtold: “Concreet betekent dit dat het aan de bestaande coalitie toevoegen van een extra partij, de variant is met de meeste draagvlak om het gewenste aantal van zes wethouders te bereiken.” Ook schrijft hij: “Daarnaast is breed geconcludeerd dat de raad én progressiever van samenstelling is geworden én dat de huidige coalitie heeft gewonnen en dat je dit in de samenstelling van de coalitie zou moeten terugzien. De meest voor de hand liggende manier om dit te bereiken is door aan de huidige coalitie een progressieve partij toe te voegen of door binnen de huidige coalitie een conservatieve(re) fractie in te wisselen voor een progressieve.”

De twee partijen die dan het meest voor de hand liggen zijn de Bossche Groenen en de PvdA. Hoewel de Bossche Groenen 623 stemmen meer ontvingen dan de PvdA en ook meer gewonnen hebben ten opzichte van de vorige verkiezingen, gaat de voorkeur volgens Pechtold uit naar de PvdA. Over de voorkeur voor de PvdA boven de Bossche Groenen schrijft Pechtold: “Uit een aantal indringende gesprekken is mij gebleken dat er binnen de bestaande coalitie onvoldoende vertrouwen is in samenwerking met De Bossche Groenen. Dat is voor mij een gegeven, maar ook iets waarvan ik vind dat partijen onderling nog eens goed met elkaar het gesprek aan moeten gaan.” Uit de gespreksverslagen blijkt dit echter niet zo duidelijk, alleen D66 spreekt een voorkeur uit voor de PvdA. In het verslag van het gesprek met de Bossche Groenen zelf staat te lezen dat zij graag zouden deelnemen aan de coalitie. “Na drie periodes van groei vinden ze dat ze toe zijn aan het nemen van bestuursverantwoordelijkheid.”

Op 5 april heeft Pechtold zijn bevindingen aan de gemeenteraad gepresenteerd, waarbij hij ook vragen over zijn advies heeft beantwoord. Daarna was er gelegenheid voor de raad om onderling in debat te gaan over het advies. Pechtold is overigens bereid om ook de volgende fase van onderhandelingen te begeleiden: “Ik heb met veel genoegen deze verkenningsfase uitgevoerd. Als de formerende partijen dat ook willen, ben ik graag bereid een volgende fase te begeleiden. Ik zou dat dan graag op dezelfde wijze doen als deze; het tempo erin houden en transparant waar mogelijk.”

Naast zijn advies aan de gemeenteraad heeft Pechtold ook enkele belangrijke thema's voor de formatie benoemd. "Onderwerpen waarover in het coalitieakkoord afspraken tussen de partijen gemaakt moeten worden”, aldus de gemeente. De onderwerpen die Pechtold opsomt zijn klimaat/duurzaamheid, woningbouw, bereikbaarheid, tegengaan van ongelijkheid, veiligheid en stadspromotie en cultuur. Pechtold geeft ook aan dat er een voorkeur is voor een ‘akkoord op hoofdlijnen'. Toch waarschuwt hij ook dat de partijen wel concreet genoeg moeten zijn: "Juist bij een akkoord op hoofdlijnen is dat belangrijk om te voorkomen dat vrijblijvendheid troef wordt. Dat betekent duidelijkheid over wat je gaat doen, hoe je het financieel gaat dekken en wanneer je het gaat uitvoeren.”