Niet alleen tijdens carnaval, maar ook bij andere stadsbrede evenementen in Den Bosch, is de hoeveelheid wegwerpplastic schrikbarend. Daar wil de gemeente samen met betrokken partijen een einde aan maken.
Niet alleen tijdens carnaval, maar ook bij andere stadsbrede evenementen in Den Bosch, is de hoeveelheid wegwerpplastic schrikbarend. Daar wil de gemeente samen met betrokken partijen een einde aan maken.

Statiegeld drinkbekers bij Bossche evenementen

Politiek

DEN BOSCH | ’s-Hertogenbosch is een evenementenstad en een duurzame gemeente. Bij evenementen is het nu nog gebruikelijk veel wegwerpplastic te gebruiken. Dat wil de gemeente gaan veranderen. Want plastic afval is schadelijk voor het milieu. 

Daarom heeft de gemeente onderzocht op welke manier we met z’n allen kunnen zorgen voor minder plastic afval bij stadsbrede evenementen. Dat doet de gemeente in samenwerking met de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in ’s-Hertogenbosch. Ook doen een aantal evenementen mee aan een pilot. DrinkCup is de leverancier en projectleider van het duurzaam drinkbekersysteem.

Wegwerpvrije carnaval

Wethouder Mike van der Geld: “Heel goed dat we nu echt samen aan de slag kunnen met duurzame drinkbekers bij evenementen. We hebben als samenleving steeds meer oog voor de schadelijke gevolgen van wegwerpplastic, en voor een duurzame omgeving. Ik ben dan ook blij met deze samenwerking en de verschillende organisatoren die mee doen aan de pilot. Ons doel? In 2023 een wegwerpvrije carnaval, en alle stadsbrede evenementen gebruiken dan de statiegeldbeker.”

Niet meer van deze tijd

De betrokken partijen hebben de afspraken over de introductie van het duurzaam drinkbekersysteem vastgelegd in een intentieovereenkomst. Bernard Kuenen (KHN ’s-Hertogenbosch): “Evenementen zien we natuurlijk om diverse redenen graag in Den Bosch. De horeca vindt het belangrijk om mee te gaan met de tijd. Afval van wegwerpplastic past niet meer in dat beeld. Dat begrijpen we en we willen in die duurzame ontwikkeling dan ook graag onze verantwoordelijkheid nemen”.

Pilot

Dit jaar gaat de pilot van start bij een paar stadsbrede evenementen. Dat zijn Jazz in Duketown, Vuelta en de opening van het carnavalsseizoen 11-11. Na ieder evenement, evalueren de partijen het drinkbekersysteem. Zodat er waar nodig verbeteringen gemaakt kunnen worden. Natuurlijk kunnen ook andere organisatoren gebruik gaan maken van het duurzame drinkbekersysteem.

DrinkCup

In het evenementenbeleid 2020-2024 is minder wegwerpplastic een belangrijke afspraak. De gemeente heeft daarop KHN ‘s-Hertogenbosch gevraagd een aanbieder te vinden. Daar is het advies uit gekomen om samen te werken met DrinkCup B.V. uit Den Bosch. Voor de bezoekers betekent het systeem dat zij bij vertrek hun statiegeldbeker weer inleveren. DrinkCup krijgt drie jaar de tijd om het systeem succesvol te introduceren. In het derde jaar is er een evaluatie en volgt een besluit over het vervolg.