The Dukes won zaterdag met ruime cijfers van de Haagsche RC. De volgende wedstrijd staat op zaterdag 23 april op het programma. Dan komt titelverdediger DIOK op bezoek in Den Bosch. Aftrap om 15.00 uur.
The Dukes won zaterdag met ruime cijfers van de Haagsche RC. De volgende wedstrijd staat op zaterdag 23 april op het programma. Dan komt titelverdediger DIOK op bezoek in Den Bosch. Aftrap om 15.00 uur. Foto: Jessica van den Bosch

The Dukes rekent in Den Haag resoluut af met de ‘toekomst’

Sport

DEN BOSCH | Het woord onderschatting komt niet voor in het vocabulaire van The Dukes. De Bossche rugbyformatie werkte zaterdag de derde play-offwedstrijd af tegen Haagsche RC, een club die al een tijdje geteisterd wordt door veel blessureleed. De Hagenezen, die met een jong maar uiterst talentvol team aan de strijd verschenen, gingen uiteindelijk eervol met 10-25 kopje onder.

Na de nipte thuisnederlaag tegen Eemland van vorige week was The Dukes vastberaden om dat verlies in de residentiestad recht te zetten. Co-captain Lex Janssen ontbrak wegens een hamstringblessure nog steeds op het appel, en ook prop Wynand Breytenbach en full-back Fred Dorrough bleven geblesseerd achter. In de eerste minuten gaven de jonge honden van HRC gelijk hun visitekaartje af door het thuispubliek te trakteren op enkele felle tackles. Het verschil in ervaring was op het veld niet een-twee-drie terug te zien.

‘Draaikont’

Toch waren het de bezoekers uit Den Bosch die de score wisten te openen. Maarten van Osch benutte een penalty kick door het projectiel vanaf een respectabele afstand keurig tussen de palen te schieten. De thuisploeg had snel een antwoord paraat. Een goed geplaatste drop kick betekende de gelijkmaker. Vóór rust stelde de equipe onder leiding van Alex Chang en Richard van den Broek echter orde op zaken door twee keer de bal op de grond achter de vijandelijke try-lijn te drukken. Bij beide acties was een belangrijke rol weggelegd voor de explosieve centre Gyan van den Bogert die zoals gebruikelijk veel loopwerk verrichtte. De eerste try kwam op naam van ‘draaikont’ Kevin Ebing. Als vanouds etaleerde de prop zijn kenmerkende draai, waardoor hij en passant enkele tackles ontweek en vervolgens mocht afdrukken in de uiterste hoek. Even later was de scorende Sione Fangaiuiha de gevierde man; de try was min of meer een kopie van de vorige. De conversies leverden overigens in beide gevallen niks op.

Fikse hagelbui

Daarna deden de Weergoden van zich spreken. De lucht betrok plotseling, doordat de wolken in donkere massa’s voorbijtrokken. Een fikse hagelbui viel als een gordijn neer. Als gevolg hiervan viel de live-stream uit, zodat het thuisfront het opeens moest doen zonder rechtstreekse beelden vanuit Den Haag. Met een ruststand van 3-13 op het scorebord zochten de woeste krijgers, die zélf niet echt onder de indruk waren van de hagelbui, de kleedkamer op.

Doodssteek

Na de hervatting bleef uitblinker Van den Bogert langs de kant. “Ik heb gaandeweg de wedstrijd wat last gekregen van mijn hamstrings. Kan moeilijk inschatten wat de schade precies is, dat moet de fysio maar uitmaken. Uit voorzorg stop ik er nu mee”, reageerde de Hedelnaar ter plekke.

In de tweede helft maakten zowel Chris O’Farrell als Pieter Quekel namens The Dukes een try, wat feitelijk de doodssteek betekende voor HRC. Met name de vierde try was een beauty, aangezien de aanval zich over meerdere schrijven afspeelde. De linksbenige Machiel van Kolck verzilverde hierna nog een conversie. “Vandaag heb ik als full-back gespeeld, maar ik ben ook inzetbaar als scrum-half of fly-half. Ik ben dus van meerdere markten thuis. Los van mijn traptechniek ligt mijn kracht vooral in het afspelen. Ja, ik gun graag een medespeler de bal. Rugby is per slot van rekening een teamsport, voor egootjes is geen plaats”, benadrukte Van Kolck.

The Dukes staan bovenaan

HRC deed nog wat terug middels een try en een conversie, wat gezien het spelbeeld meer dan verdiend was. Doordat het duel DIOK-Eemland niet doorging, gaat The Dukes nu in de kampioenspoule aan leiding. De huidige stand op de ranglijst geeft weliswaar een vertekend beeld weer, maar toch... De volgende wedstrijd staat op zaterdag 23 april om 15.00 uur op het programma. Titelverdediger DIOK komt dan op bezoek. Meer info: www.dukesrugby.nl.