“Jeu de Boules is bij uitstek een sport waarbij je makkelijk nieuwe mensen ontmoet", aldus wethouder Van Olden.
“Jeu de Boules is bij uitstek een sport waarbij je makkelijk nieuwe mensen ontmoet", aldus wethouder Van Olden. Foto: Vincent van den Boogaard

Sluit nieuwe vriendschappen dankzij het EK Petanque 2022

Human Interest

DEN BOSCH | Deze zomer vinden op de Parade in Den Bosch de Europese Kampioenschappen Petanque 2022 plaats. In aanloop naar de Europese titelstrijd kunnen oud en jong in de gemeente ’s-Hertogenbosch vanaf dinsdag 7 juni al meedoen aan het jeu de boules wijktoernooi. 

Naar aanleiding van een succesvolle pilot in 2021 in Den Bosch worden deze ‘Brabantse Boules’ nu door heel Brabant uitgerold. Tijdens deze wijktoernooien kunnen deelnemers meedoen én nieuwe vriendschappen opdoen. “Jeu de Boules is bij uitstek een sport waarbij je makkelijk nieuwe mensen ontmoet. Het is op ieder niveau te spelen en je kunt het vrijwel in iedere buurt spelen. Dit is voor ons een hele belangrijke reden om het EK Petanque 2022 in onze gemeente te hosten. We doen er alles aan om de sociale eenzaamheid – die door corona helaas is toegenomen – terug te dringen”, aldus wethouder Van Olden.

Wijktoernooien

Op 7 juni aanstaande vindt de eerste van 16 avonden van het Brabantse Boules Jeu de Boules wijktoernooi plaats. De wijktoernooien worden dit jaar in Zuid, West, Rosmalen en Engelen gespeeld. Deelnemers worden op vier avonden aan verschillende deelnemers uit hun wijk gekoppeld. Samen met professionele partijen als Farent, Humanitas en Stichting Met je Hart wordt geprobeerd zoveel mogelijk deelnemers te bereiken. Na de verschillende poulewedstrijden in de wijk – waarbij plezier voorop staat – vindt op donderdag 7 juli de finale plaats in de tuinen van de Sint-Jan. Plebaan Van Rossum: “Onze mooie Sint-Jan bestaat dit jaar 800 jaar en dat willen we graag vieren. We zijn er dus blij mee dat de petanquebanen in onze tuin komen te liggen, want we dragen graag bij aan het sluiten van nieuwe vriendschappen.”

Sociale eenzaamheid

Eenzaamheid komt steeds vaker voor in onze maatschappij. Met name onder ouderen, alleenstaanden en jongeren voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Het lukt hen vaak niet om nieuwe contacten te leggen en deze voor langere tijd te onderhouden. Veel van hen ontwikkelen of ervaren daardoor sociale eenzaamheid, wat van invloed kan zijn op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Daarom heeft organisator van het EK Petanque 2022, Team TOC uit Oss, de samenwerking gezocht met More2Win als maatschappelijk partner. Alle partners zetten zich in om met dit programma sociale eenzaamheid tegen te gaan.

Schrijf je in

Inschrijven voor de wijktoernooien in den Bosch kan via de website van Brabantse Boules en deelname is gratis: https://petanque2022.nl/brabantseboules/.