Kunstenaar Jarno Hannu (links) en Let's do Goods-oprichter Niels Hermus tijdens de presentatie van de Bossche sokken op 14 april. Het thema van de sokken is 'Be inspired in Den Bosch'. (Foto: Henk van Esch)
Kunstenaar Jarno Hannu (links) en Let's do Goods-oprichter Niels Hermus tijdens de presentatie van de Bossche sokken op 14 april. Het thema van de sokken is 'Be inspired in Den Bosch'. (Foto: Henk van Esch) Foto: Henk van Esch

Let’s do Goods maakt de wereld een stukje mooier op sokken!

Human Interest

DEN BOSCH | Wist je dat sokken het minst gedoneerd worden, maar juist het meest noodzakelijk zijn? Let’s do Goods lost dit probleem op samen met kunstenaars uit de daklozen community. Zij ontwerpen échte kunstsokken en voor elk paar dat wordt verkocht, wordt er ook één paar gedoneerd. 

Iedere maand lanceert Let’s do Goods een nieuwe sok van een nieuwe kunstenaar uit een andere stad in Nederland. Deze maand is het de beurt aan Den Bosch! Deze sok is een samenwerking tussen kunstenaar Jarno Hannu, Stichting LOODS en Let’s do Goods. Het thema van de sokken is ‘Be inspired in Den Bosch’. Op donderdag 14 april werd de sok van Jarno gepresenteerd. Wethouder Ufuk Kâhya nam bij Stichting LOODS het eerste exemplaar in ontvangst. Deze Bossche sokken zijn voor 12,50 euro te bestellen op www.letsdogoods.com én te koop bij Loods Kringloopwinkel.

Over Jarno Hannu

Creativiteit is de drijvende kracht in het leven van Bosschenaar Jarno Hannu. Hij ontwierp interieurs van winkelketens, bouwde podia voor de bekendste festivals en realiseerde catwalks voor de grootste merken op aarde. Tot een grote brand in zijn huis en werkplaats zijn levenswerk in rook op liet gaan. Na een periode van couchsurfen wordt het voor hem duidelijk wie zijn échte vrienden zijn. Couchsurfen werd onhoudbaar en Jarno werd dakloos. Hij belandde voor de eerste keer in Het Inloopschip in Den Bosch. Ook daar onderscheidde zijn creativiteit en zucht tot vrijheid hem van anderen. Hij sierde Het Inloopschip op met een enorme muurschildering waarop ook de klok van de Sint Jan, hét icoon van Den Bosch, staat. Deze klok schilderde hij op vijf over half tien, de tijd dat je binnen moest zijn om te mogen overnachten in Het Inloopschip. Jarno herpakte zichzelf, vol ambitie en vertrouwen probeerde hij weer op eigen benen te staan. ‘Be inspired and inspire others’ is zijn motto. Ondanks alle uitdagingen en zware tijden is Jarno dankbaar voor de weg die hij heeft afgelegd en de dingen die hij daaruit heeft geleerd. Het heeft hem gevormd tot het mooie mens wat hij nu is. Op het ontwerp van Jarno zie je een koffertje met een hartje erin. Dit staat symbool voor vriendschap en het geven en meenemen van liefde, waar de reis van het leven je ook brengt.

Missie

In Nederland zijn 58.000 mensen afhankelijk van kledinginzameling. Door de coronacrisis stijgt dit aantal fors. Deze groep heeft geen toegang tot iets vanzelfsprekends als een nieuw paar sokken. Het betreft hier niet alleen de dakloze op een bankje in het park, maar juist een steeds groter groeiende groep alleenstaanden en complete gezinnen in verborgen armoede.

Let’s do Goods doneert een paar sokken voor ieder paar wat wordt verkocht. Doneren is serious business en daarom werkt Let’s do Goods samen met lokale hulpverlening organisaties en het Leger des Heils. Samen zorgen ze ervoor dat de donaties daar terecht komen waar de impact het grootst is. Iedere maand lanceert Let’s do Goods een design uit een andere stad om zo het tekort lokaal op te lossen. Ieder jaar komen ze terug om dit terugkerende tekort op te lossen. “De sok staat symbool voor onze missie; de wereld mooier maken op sokken“, aldus oprichter Niels Hermus.

Leuk natuurlijk een sok, maar volgens Hermus is de sok vooral een middel om op een creatieve manier bewustwording te creëren rondom armoede en dakloosheid en het verlenen van een podium aan de verhalen van kunstenaars met geleefde ervaringen. “Wij brengen op een creatieve en positieve manier een gesprek op gang over armoede en dakloosheid, dit doen we met iets simpels als een sok. Door daarnaast kunstenaars met geleefde ervaring een podium te geven voor hun verhaal en werk willen we het stigma rondom deze groep wegnemen. Iedereen heeft talenten en een verhaal te vertellen”, besluit de oprichter.