Afgelopen zondag (1e Paasdag) hebben bisschop Gerard de Korte, plebaan Vincent Blom en burgemeester Jack Mikkers samen de vlaggen gehesen als start van het 800-jarig jubileum van de Sint-Jan.
Afgelopen zondag (1e Paasdag) hebben bisschop Gerard de Korte, plebaan Vincent Blom en burgemeester Jack Mikkers samen de vlaggen gehesen als start van het 800-jarig jubileum van de Sint-Jan. Foto: Henk van Esch

Viering ‘Sint-Jan 800 jaar’ wordt feest voor hele gemeenschap

Historie

DEN BOSCH | De Sint-Janskathedraal wordt dit jaar 800 jaar oud en dat wordt gevierd met een uitgebreid programma. Zondag, Eerste Paasdag, was de officiële start van het jubileumprogramma met een openingsmis en het hijsen van de jubileumvlaggen in het bijzijn van burgemeester Mikkers. Op 27 december wordt het programma afgesloten. “Maar het is niet alleen een feest voor de kerk”, stelt Jan Pommer, vicevoorzitter van het kerkbestuur.

door Koen de Visscher

“Het is een feest voor de gemeenschap. De Sint-Jan is een icoon voor heel Den Bosch. De toren is van de gemeente, en de rest van de kathedraal is van de kerk.” Vincent Blom, plebaan van de Sint-Jan, beaamt dat: “Het is een volksfeest.” Pommer legt uit: “We willen de Sint-Jan meer opengooien voor het publiek. Onze missie is om hartelijk, gastvrij en open te zijn. Zo willen we ook meer activiteiten toelaten, de tuinen aan de noordkant krijgen bijvoorbeeld jeu de boules banen.” Hij benadrukt dan ook de band die veel Bosschenaren volgens hem hebben met de kathedraal: “Of je er nou bent getrouwd, familie te ruste hebt gelegd of iedere dag wakker wordt van de klokken.” Hoe oud de Sint-Jan exact is kan helaas niet meer achterhaald worden. Blom legt uit: “Ronald Glaudemans van de afdeling erfgoed van de gemeente vertelde ons dat er veel jaartallen aan de kathedraal te verbinden zijn, ‘maar als je iets wil vieren, dan is het 1222’. In dat jaar werd de Sint-Jan namelijk voor het eerst genoemd in een document.”

Activiteiten

Die verbintenis met de stad en haar inwoners zie je dan ook terug in delen van het programma dat zover 27 activiteiten en vieringen telt. Tijdens de nacht van 28 op 29 mei is bijvoorbeeld de ‘Nacht van de Sint-Jan’. Blom vertelt: “Die nacht zijn er van 20.30 tot 7.00 uur activiteiten in de kerk. ’s Ochtends wordt door vier trompetters reveille geblazen om de stad te ontwaken. Vanaf 10 juni is gedurende de zomer de expositie ‘Beleef de Sint-Jan’ te zien, bestaande uit foto’s, etsen en tekeningen van de kathedraal. Mensen kunnen hun eigen bijdrage aanleveren bij Huis73. En op 11 november, om 11.11 uur, spelen de blaaskapellen van Oeteldonk ‘Onze Ouwe Sint-Jan’ om het carnavalsseizoen in te luiden.”
Op 14 september is Bourgondisch Den Bosch op de Parade. Voor deze gebeurtenis worden 800 mensen met een laag inkomen uitgenodigd. Het weekend van 1 en 2 oktober is volgens Pommer ook belangrijk. “Op de zaterdag lopen Bosschenaren met kaarsen en kaarten met daarop hun herinneringen aan de Sint-Jan vanuit verschillende richtingen naar de kathedraal. Iedereen kan zich aanmelden. Op zondag zijn de burgemeester en andere burgervertegenwoordigers uitgenodigd in de kathedraal.” De feestelijkheden worden afgesloten op 27 december. “Omdat hier ook al Kerst aan vooraf gaat is deze viering wat ingetogener”, aldus Blom.

Jeugd

Ook de jeugd wordt betrokken bij de viering. “De Sint-Jan is aangemeld als afstudeerproject voor film en fotografie leerlingen van het Koning Willem I College. Drie groepen studenten gaan ieder een duurzaam project ontwikkelen voor de Sint-Jan”, aldus Blom. “Voor het basisonderwijs is er een project dat is verbonden aan de theateruitvoering van ‘Strijd om de kathedraal.’” Deze voorstelling, gebaseerd op het boek van Jacques Vriens en onder zijn regie, is speciaal aangepast om van toepassing te zijn op de Sint-Jan.” Dit toneelstuk wordt in september meerdere keren opgevoerd bij de Sint-Jan. Kaarten zijn verkrijgbaar op strijdomdekathedraal.nl.

Programma

De komende jaren heeft de kerk nog meer te vieren. In 2024 is de viering van 750 jaar koorzang in de Sint-Jan en 2025 staat in het teken van 600 jaar beiaardmuziek. Het volledige programma voor dit jaar is te vinden op sintjan800jaar.nl.

De vroegste bewaarde vermelding van de Sint-Janskathedraal stamt uit 1222. (Foto: Koen de Visscher)