Koks Filip en Vangelis met tussen hen in assistent-werkleider van De Werkcarrousel Daan.
Koks Filip en Vangelis met tussen hen in assistent-werkleider van De Werkcarrousel Daan. Foto: Olaf Smit

Bij de Werkcarrousel in Den Bosch draait het allemaal om de mensen die er werken

Human Interest

DEN BOSCH | De Werkcarrousel? Dat is zeker géén kermisattractie. Geen draaimolen waar je voor de lol in- en uitstapt. De Werkcarrousel is een leerwerkcentrum, met vestigingen in Den Bosch en in Meierijstad. De Bossche Werkcarrousel vind je in een pand op bedrijventerrein De Brand. Een bedrijf tussen de bedrijven. Hier werken zo’n zestig mensen, meestal enkele dagdelen per week.

door Tjeu Cornet

‘De mensen die hier werken hebben moeite mee te doen in onze maatschappij,’ zegt Martijn Heijckmann die het werk coördineert. ‘Wij zijn er voor degenen die leven met een verstandelijke of psychische beperking, met een verslaving of een andere steentje in de schoen.
Op het snijvlak van zorg, onderwijs en participatie bieden wij deelnemers de kans zich te ontwikkelen. Op hun eigen manier, in alle rust. Hier wordt gericht aan doelen gewerkt zonder dat iemand wordt opgejaagd.’

Dagbesteding

De Werkcarrousel biedt deelnemers vanaf 16 jaar een nuttige werkzame dagbesteding. Bijvoorbeeld in het productieatelier, waar assemblage- en inpakwerk wordt gedaan. Of in de ICT-hoek, waar talrijke afgedankte computers staan te wachten om gedemonteerd en gerecycled te worden. Deelnemers van De Werkcarrousel doen ook veel groenonderhoud op onder andere bedrijventerrein De Brand. Anderen verzorgen voor bedrijven en organisaties de administratieve werkzaamheden of het vervoer. En er is een productieafdeling waar voor de verkoop creatieve lifestyleproducten als klokken, lampen en kandelaars worden gemaakt.

Catering

Vandaag is het vooral druk in de keuken/cateringafdeling. ’s Ochtends vroeg is daar een team al begonnen met de nodige voorbereidingen. Nu is het product inmiddels klaar. Dit keer geen worstenbroodjes, maar een verrukkelijke kipkerriesoep. Het recept is afkomstig van Filip. ‘Ik ben altijd chef kok geweest, eerst in Frankrijk, later op Curaçao. Nu kook ik tweemaal per week hier. En die daar is mijn maat.’ Filip wijst naar Vangelis, ook al een kok en afkomstig uit Griekenland. ‘Ik vind het heerlijk hier samen te werken. Wij koks begrijpen elkaar.’ De soep van Filip en Vangelis is voor een deel bedoeld voor de andere deelnemers. De rest gaat in de vriezer voor de verkoop.

Samenwerking

Martijn wijst erop dat De Werkcarrousel deel uitmaakt van een netwerk van organisaties die zich voor deze groep inspannen. ‘Om ervoor te zorgen dat de deelnemers ook echt verder komen is samenwerking heel belangrijk. We hebben de handschoen opgepakt om de samenwerking te verbeteren. Samen bieden we de mensen wat ze nodig hebben, ook in het vervolg. We organiseren gezamenlijk bijvoorbeeld regelmatig workshops waaraan potentiële deelnemers kunnen meedoen om te ontdekken of dit iets voor hen is. Een manier om kennis te maken en dat werkt heel goed.’ Het zijn leuke en nuttige workshops voor ontmoeting, maar ook voor het aanleren van bepaalde vaardigheden. Iedereen met dat steentje in de schoen is hierbij van harte welkom.

Praktische informatie

Het leerwerkcentrum van De Werkcarrousel Den Bosch is gevestigd aan De Grote Beer 37 op bedrijventerrein De Brand en is telefonisch bereikbaar op 073-6231082. Onder meer de volgende workshops zijn al gepland: op woensdag 20 april ‘Samen koken met de Wereldkeuken’, op woensdag 27 april ‘Keramiek schilderen’ en op vrijdag 13 mei ‘Lunch Quiet’. Kijk voor meer informatie op de website: www.werk-carrousel.nl.