Ed Landman (rechts) spreekt de aanwezigen toe tijdens de opening van de expositie in Museum Slager.
Ed Landman (rechts) spreekt de aanwezigen toe tijdens de opening van de expositie in Museum Slager. Foto: Saskia van Eenbergen

Nieuwe expositie in Museum Slager enthousiast ontvangen

Kunst en cultuur

DEN BOSCH | Op zondag 10 april is de expositie ‘Joris Gaymans in dialoog met Tom Slager’ in Museum Slager geopend. In deze expositie ontmoeten de bronzen beelden van beeldhouwer Gaymans de kleurige landschappen van de in 1994 overleden jongste telg uit de familie Slager. 

De expositie is een primeur. Voor de eerste keer zijn in Museum Slager beelden te zien. Ed Landman, schoonbroer van Joris Gaymans, gaf tijdens de opening van de expositie een duiding aan de dialoog die de beelden en schilderijen aangaan. “Als wij kijken naar hun werk, zien we de werken van kunstenaars die ontketend hun idealen hebben gecreëerd. Kunstwerken waarin beide kunstenaars door de kracht van het weglaten tonen wat zij zien en willen laten zien. Daar werkten zij lang aan. Maandenlang ploetert, sjouwt, duwt en kneedt Joris Gaymans in materie, groot, zwaar, lomp, weerbarstig om tenslotte de kijker zijn gevonden waarheid te vertellen. Ook in de landschappen van Tom Slager is het bijzondere dat wat net niet te zien is. Het transparante water en de diffuse omlijsting van de bosjes in de verte. Impressionist was hij zeker. Hij schilderde liever het ongrijpbare licht dan de weerbarstige werkelijkheid. Hij had vriend van Matisse of van Gogh kunnen zijn...”

De expositie is tot en met zondag 10 juli te zien. Kijk voor meer info op www.museumslager.com.