De bibliotheek in ’s-Hertogenbosch. Collectie: BHIC.
De bibliotheek in ’s-Hertogenbosch. Collectie: BHIC. Foto: Wies van Leeuwen

Esther Verhoef: “Reizen in je hoofd is de essentie van lezen en wat mij betreft ook van schrijven”

Kunst en cultuur

DEN BOSCH | “Schrijven en lezen is bij mij altijd samengegaan”, vertelt Esther Verhoef, geboren en getogen in de stad ‘s-Hertogenbosch: “Door te schrijven verwerkte ik dingen die ik meemaakte of die me raakten”.

“Vanaf de tweede klas basisschool werd ik lid van de stadsbibliotheek in Den Bosch en fietste ik er een paar keer per week naartoe. Dat eerste bezoek aan die enorme bibliotheek was een hele happening voor me als achtjarige. Het bibliotheekgebouw vond ik indrukwekkend. Het was groot en voornaam en je hoorde elke kuch en voetstap. Je kwam via een brede, open meranti trap op de jeugdboekenafdeling. Ik weet nog dat ik het vervelend vond dat ik alleen boeken mocht lenen die bij mijn leeftijd hoorden, want die boeken had ik al snel uit.”

“Als kind was ik al erg nieuwsgierig en had veel vragen. Ik besefte heel goed dat de antwoorden op de vragen die ik had in dat gebouw te vinden waren. Die zoektocht naar kennis, informatie, was voor mij het belangrijkste, maar ik zocht ook naar mooie verhalen die me andere werelden lieten zien. Achteraf gezien is het best opmerkelijk: ik schreef elke dag, maar beschouwde mezelf niet als schrijver. Pas op mijn 32ste durfde ik die uitdaging aan.”

Bekende Brabanders

Inmiddels staat er een indrukwekkende lijst aan romans, thrillers en columnbundels op haar naam. Kijk voor meer informatie over Esther Verhoef en andere bekende Brabanders op www.bhic.nl/bekendebrabanders.