Boerderij De Pettelaar aan de Pettelaarse Schans 1 op 24 april 1979.
Boerderij De Pettelaar aan de Pettelaarse Schans 1 op 24 april 1979.

Den Bosch Toen en Nu: boerderij aan de Pettelaarse Schans

Historie

DEN BOSCH | De tijd staat niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

Op de foto linksonder zie je Boerderij De Pettelaar aan de Pettelaarse Schans 1 in Den Bosch op 24 april van het jaar 1979. De drie bouwmassa’s zijn daar al samengevoegd tot één grote horecabedrijfsruimte. Het meest zuidelijke deel van het bouwwerk herbergt vermoedelijk nog delen van de oorspronkelijke boerderij aan de oude weg naar Sint-Michielsgestel, ter plaatse van het voormalige verdedigingswerk Pettelaarse Schans dat in 1623 werd gebouwd en nog geen halve eeuw later alweer werd afgebroken. Een ‘samenstelsel’ dus van verschillende bouwvolumen uit verschillende perioden.

Rijksmonument

De gereconstrueerde Pettelaarse Schans is beplant met een grote hoeveelheid bomen in een geometrisch patroon. Als zodanig werd de omgeving van schans, met gracht en beplanting van bomen, aangemerkt als rijksmonument, onder de naam Fort Sint Michiel.

Bijzonder eiland

De Pettelaarse schans is een bijzonder eiland. Het heeft de vorm van een ster met vijf punten. Vroeger is op deze plek veel gevochten. Er stond dan ook een indrukwekkend fort: Sint Michiel. Maar nu is ‘de schans’ in Den Bosch vooral een plek voor ontspanning en feest voor alle inwoners van de stad. Bekende artiesten als Ronnie Flex, Armin van Buuren en vele andere hebben er al opgetreden tijdens tal van grote evenementen. Het Bevrijdingsfestival Brabant en het Citymoves Festival bijvoorbeeld.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu’ foto.

Boerderij De Pettelaar aan de Pettelaarse Schans 1 anno 2022.