De druk op de woningmarkt blijft, ondanks een lichte stijging van het aanbod, onverminderd hoog.
De druk op de woningmarkt blijft, ondanks een lichte stijging van het aanbod, onverminderd hoog. Foto:

Druk op woningmarkt onverminderd hoog

DEN BOSCH | De druk op de woningmarkt blijft onverminderd hoog en de schaarste leidt opnieuw tot een stevige prijsstijging. Zo ervaart ook NVM-makelaar Patrick van Meersbergen van Hendriks Makelaardij. 

In Den Bosch is de gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal van 2022 gestegen naar 426.000 euro. Dit is 17,3% hoger dan een jaar eerder. Landelijk werd in diezelfde periode gemiddeld 428.000 euro betaald voor een woning. Dat is een stijging van 13,7%. Patrick van Meersbergen ziet ook dat veel mensen een bod doen dat hoger ligt dan de vraagprijs: β€œIn mijn werkgebied wordt maar liefst 67% van de woningen boven de prijs verkocht.”

In het eerste kwartaal werden er in Den Bosch 138 woningen aangeboden. Van Meersbergen: "Het lage aanbod zorgt ervoor dat een woningzoeker in Den Bosch keuze heeft uit 1,3 woningen. In een evenwichtige woningmarkt ligt dit aantal tussen de 5 en 10 woningen.” De aanhoudende schaarste is ook terug te zien in de verkooptijd. In Den Bosch staat een huis gemiddeld 23 dagen te koop, terwijl het landelijk gemiddelde 36 dagen is.

Het aanbod te koop staande woningen in Nederland blijft laag. In het eerste kwartaal zijn circa 29.000 woningen verkocht. Dat is circa 19% minder ten opzichte van een jaar eerder. Het aanbod is, ten opzichte van het vorige kwartaal, wel licht gestegen met 10%.