Jarenlang liepen leerlingen, docenten en bezoekers van het Van Maerlant langs het kunstwerk ‘Voor de industrie' van Eppo Doeve. Vanaf 2023 is het werk te zien in de Bossche Vakschool.
Jarenlang liepen leerlingen, docenten en bezoekers van het Van Maerlant langs het kunstwerk ‘Voor de industrie' van Eppo Doeve. Vanaf 2023 is het werk te zien in de Bossche Vakschool. Foto: Frank van Delft

Historische wandschildering Eppo Doeve in Den Bosch gaat verhuizen

Historie

DEN BOSCH | Een van de grootste wandschilderingen in Den Bosch gaat verhuizen. Het werk ‘Voor de industrie’ van Eppo Doeve uit 1955 heeft bijna 70 jaar in het trappenhuis van Van Maerlant gehangen.

Omdat Van Maerlant nieuwbouw realiseert, was er een nieuwe plek nodig voor het kunstwerk. Gelukkig krijgt het een mooie plek in het toekomstige Techlab de Bossche Vakschool. Afgelopen maandag hebben professionals van Van Niftrik onder leiding van restaurator Michel van de Laar de prachtige wandschildering gedemonteerd.

In 2023 krijgt het werk van Doeve zijn nieuwe plek. In het Techlab van de Bossche Vakschool past het uitstekend omdat het onderwijs op de Bossche Vakschool zich kenmerkt door leren door te doen; er wordt veel praktijk aangeboden. De school is een omgeving waar jongeren worden opgeleid in vakmanschap en basisschoolleerlingen kunnen ervaren hoe leuk het vak techniek is.

De kracht van de Bossche arbeider

Het verhaal achter de schildering past goed bij waar de school naar streeft: wij gaan voor groei en we doen dat samen. ‘Voor de industrie’ is een verbeelding van het harde werk en de vooruitgang die de stad Den Bosch sinds het einde van de Tweede Wereld Oorlog had geboekt. Het belangrijkste ingrediënt van die vooruitgang is de kracht van de Bossche arbeider, letterlijk uitgebeeld door de gespierde man die aan het wiel draait. Met bloed zweet en tranen hebben de vaklieden van Den Bosch ervoor gezorgd dat de stad na de Tweede Wereldoorlog weer zo snel is opgebouwd. Marelle Pronk, locatiedirecteur Bossche Vakschool: ‘Daarom was ik ook direct enthousiast om ‘Voor de Industrie’ een plek te geven op de Bossche Vakschool; wij zijn de plek voor slimme handen en dit schilderij geeft een mooi beeld van hoe belangrijk die zijn.’

Meer achtergrond lezen over ‘Voor de Industrie’ van Eppo Doeve? Erfgoed Den Bosch publiceerde eerder al een artikel over de redding van het schilderij, https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/verhalen/wandschildering-eppo-doeve.