Chiel Nugter en Sanne Hoekstra tonen trots het resultaat van hun samenwerking.
Chiel Nugter en Sanne Hoekstra tonen trots het resultaat van hun samenwerking. Foto: Henny Gieles

Bijzondere samenwerking tussen Bossche muzikant en Oss illustrator

Kunst en cultuur

DEN BOSCH | De Bossche muzikant en componist Chiel Nugter en de Osse illustrator Sanne Hoekstra hebben samen een ‘nieuwetijds muziekboekje’ gemaakt voor Chiels album Masquerade: “Ik twijfelde of ik cd’s zou laten maken omdat ik die zelf eigenlijk ook niet meer gebruik. Maar ik miste iets tastbaars, daarom dit boekje.” Sannes soms enigszins duistere illustraties helpen je in te leven in de neo-klassieke romantische muziek en versterken de gevoelens die worden opgeroepen.

door Koen de Visscher

Een unieke en vernieuwende manier om muziek te delen in de tijd van streamingsdiensten waar je geen fysiek album meer in je handen hebt en daardoor ook wat duiding en vormgeving mist. Het boekje bevat per nummer een illustratie, een begeleidende tekst en een QR-code. Die code verwijst naar YouTube en verschillende streamingsdiensten waar de muziek te beluisteren is. “Deze vorm geeft me de mogelijkheid ieder nummer te duiden met bijvoorbeeld een theoretische achtergrond of de hersenspinsels die ik erbij heb”, vertelt Chiel enthousiast. “Met die duiding heeft het meer waarde.” En het heeft nog een bijkomend voordeel volgens Chiel: “Het muziekboekje zou zowel in een cd-winkel als een boekenwinkel thuis kunnen horen.”

Enthousiast

Beiden zijn duidelijk enthousiast over de samenwerking. “Chiel heeft mij behoorlijk vrij gelaten”, vertelt Sanne. “Het is fijn om niet het hele verhaal te weten maar te werken met steekwoorden of korte zinnen. Dan kan ik zelf zoeken naar de juiste stijl en inspiratie opdoen uit de muziek om te zien wat daarbij past. Het begint met grove schetsen, er komen veel versies voorbij en uiteindelijk heb ik een full-color illustratie.”

Eigen draai

Chiel voegt daaraan toe: “Sanne is in staat om hoe ik over de muziek en sfeer denk tot zich te nemen en er vervolgens een eigen draai aan te geven.” De titel Masquerade gaat over op een gemaskerd bal. Chiel: “Het is metaforisch voor het echte leven waarin mensen ook een masker op hebben.” Dat is ook terug te zien in de illustraties waarin vooral schimmen te zien zijn, vaak met de rug naar de kijker toegekeerd.

Eerste contact

Via violist Iris van Nuland kwamen Chiel en Sanne met elkaar in contact. Hun eerste samenwerking was voor Chiels album Vannatuure waarvoor Sanne de cover maakte. Die samenwerking beviel en dus werd Sanne ook gevraagd om voor Masquerade, dat vorig jaar uitkwam, de cover te ontwerpen. Later hebben zij dus het boekje daarbij ontwikkeld. Meer info: chielnugter.nl en sannehoekstra.com. Het album is te koop op Chiels website.