Julika Marijn zoekt inspiratie bij Hillesum: hoe ga je om in een wereld waarin haat voorop staat? 'Dat onverwoestbare in mij' is de tweede voorstelling die Marijn over Hillesum maakt. (Foto: Marie-José Eldering)
Julika Marijn zoekt inspiratie bij Hillesum: hoe ga je om in een wereld waarin haat voorop staat? 'Dat onverwoestbare in mij' is de tweede voorstelling die Marijn over Hillesum maakt. (Foto: Marie-José Eldering) Foto: Marie-José Eldering

Julika Marijn zoekt inspiratie bij de ‘oudere’ Anne Frank

Kunst en cultuur

ROSMALEN | Etty Hillesum wordt de ‘oudere’ Anne Frank genoemd: ze is Joods, schrijft een dagboek over haar oorlogstijd en komt om in een concentratiekamp. 

Julika Marijn heeft zich de biografie en het dagboek van Etty eigen gemaakt. Ze zoekt inspiratie bij haar: hoe ga je om in een wereld waarin haat voorop staat? ‘Dat onverwoestbare in mij’ is de tweede voorstelling die Marijn over Hillesum maakt. In haar dagboek legt Etty Hillesum de nadruk op haar persoonlijke ontwikkeling, haar liefdesleven, haar kijk op de heftige politieke dynamiek. Ze kijkt verder dan het hier en nu, om ook de mooie kanten van ons leven te blijven zien. Julika Marijn noemt dat de onverwoestbare ruimte. De plek waar jij in de storm je eigen koers blijft bepalen en je vasthoudt aan de zaken die voor jou van wezenlijk belang zijn. Hillesum probeert tijdens een verhoor door een schreeuwende Gestapo te zien dat ze hier te maken heeft met een medemens. En ze heeft de moed om zelf naar het doorgangskamp Westerbork te gaan, om daar hulp te bieden aan mensen die het zo hard nodig hebben.

Praktische informatie

‘Dat onverwoestbare in mij’ zie je op dinsdag 3 mei in PERRON-3 in Rosmalen. Meer info en tickets: theateraandeparade.nl.