Arie Bijl presenteert de eerste van vier Bokhovenlezingen

DEN BOSCH | Nu de versoepelingen stap voor stap een feit worden, presenteert de stichting Semper Vigilans (voorheen Anders in de Kerk) met plezier haar Jaarprogramma 2022. De vier Bokhovenlezingen hebben dit jaar als thema ‘De Samenleving op een tweesprong‘.

Op vrijdag 29 april trapt drs. Arie Bijl af in het kerkje van Bokhoven aan de Maas met zijn lezing over solidariteit versus individualisme. Bijl is oud-docent van het Koning Willem I College en deskundige op het gebied van milieu en klimaatproblemen. Afgelopen twee jaren is de wereld er heel anders uit komen te zien. Die verandering vindt niet alleen zijn oorsprong in de coronacrisis en de recentelijke inval van Rusland in Oekraïne. De wereld en de mensheid lijken voor doorslaggevende keuzes te staan op velerlei gebieden. Zo neemt de tegenstelling tussen arm en rijk wereldwijd zienderogen toe en krijgen waarden als zorg voor elkaar en saamhorigheid steeds minder invulling, terwijl ze worden ingewisseld voor individualisme. Maatregelen om klimaatveranderingen het hoofd te bieden worden veelal met de mond beleden en opgestelde maatregelen tegen de vervuiling van de aarde krijgen onvoldoende navolging, omdat het leven wel ‘draagbaar en betaalbaar’ moet blijven. Doordat onze focus nog grotendeels is gericht op de doorgaande groei van de welvaart, raakt consuminderen uit het zicht. Het algemeen belang raakt verder op de achtergrond. In dit licht is het geen wonder dat het democratisch gehalte van het bestuur zienderogen afkalft. Alternatieve waarheden worden met stelligheid verkondigd. De invloed van de sociale media lijkt niet meer te stoppen. Hoe staan we als mensen van nu tegenover al deze problemen en welke oplossingsrichtingen zijn er?

Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Inloop vanaf 19.30 uur met koffie/thee. Aanvang om 20.00 uur. Na ongeveer drie kwartier is er een kort muzikaal intermezzo waarna bezoekers met de spreker van gedachten kunnen wisselen. Vanaf 21.30 uur is er gelegenheid tot napraten met een drankje. Entree kost 10 euro. Aanmelden via info@andersindekerk.nl wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Data overige lezingen: 17 juni 'Democratie en sociale media' door drs. Lucas van Houtert (hoofdredacteur Brabants Dagblad), 2 september 'Klimaatverandering' door drs. Elies Lemkes-Straver (gedeputeerde provincie Noord-Brabant), 7 oktober 'De katholieke visie op een rechtvaardige samenleving' door mgr. dr. G. De Korte (bisschop van 's Hertogenbosch).