De spil van de jarige stichting de Hobbel is Lorenzo Limburg (55). Al vanaf dag één is hij betrokken bij de stichting. Daarom werd hij vrijdag in het zonnetje gezet door burgemeester Mikkers. (Foto: Henk van Esch)
De spil van de jarige stichting de Hobbel is Lorenzo Limburg (55). Al vanaf dag één is hij betrokken bij de stichting. Daarom werd hij vrijdag in het zonnetje gezet door burgemeester Mikkers. (Foto: Henk van Esch) Foto: Henk van Esch

Hoe een Bossche buurt zichzelf opnieuw uitvond...

Human Interest

DEN BOSCH | Hangjongeren, vandalisme, criminaliteit en vernielzucht. Het Taxandriaplein in Den Bosch stond in de jaren ’90 bekend als een onveilige buurt. Bewoners uit de wijk zagen de sfeer op het plein veranderen en wilden dit tegengaan. Om een veilige leefomgeving te creëren en de verloedering tegen te gaan besloten ze zelf een stichting op te richten om het tij te keren. Zonder structurele subsidies van de gemeente en geheel zelfstandig bestaat stichting de Hobbel op 1 mei 2022 vijfentwintig jaar.

De Muntel is een wijk waar mensen wonen met veel verschillende achtergronden, opleidingsniveaus en met verborgen armoede. Zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven helpt de Hobbel deze mensen. Bijvoorbeeld door de kinderen uit deze gezinnen gratis mee te laten doen met alles wat er wordt georganiseerd. De kosten voor bijvoorbeeld de kindervakantieweek worden gedragen door de buurtbewoners met een hoger inkomen, zodat de kinderen uit gezinnen met een kleine portemonnee ook kunnen meedoen. Dat gebeurt allemaal anoniem, zodat niemand zich hoeft te schamen. De speeluitleen is een plek waar alle kinderen uit de wijk, rijk en arm, speelgoed kunnen lenen, zodat iedereen mee kan doen.

Lorenzo Limburg

De spil van stichting de Hobbel is Lorenzo Limburg (55). Al vanaf dag één is hij betrokken bij de stichting en kent alles en iedereen in de wijk. Lorenzo is de enige betaalde werkkracht. De rest van de Stichting draait op vrijwilligers. Lorenzo vertelt: “Het bijzondere van de Hobbel is dat dit een initiatief is van mensen uit de buurt zelf. In de loop van de tijd is het een plek geworden waar kinderen kunnen spelen, maar wat nog belangrijker is dat ze zich ook kunnen ontwikkelen. Door samen te leven leren ze van elkaar en verbeteren ze hun sociale vaardigheden. Tegenwoordig spelen de kinderen met elkaar in plaats van dat ze met elkaar op de vuist gaan.”

Ontmoetingsplek

Het zijn niet alleen de kinderen uit de buurt die baat hebben bij de stichting. Voor een grote groep vrouwen met een migratieachtergond is het een plek waar ze andere wijkbewoners kunnen ontmoeten. Dit draagt bij aan grotere wederzijdse kennis en begrip van elkaars cultuur. Maar dit geldt ook voor de jeugd; een groep jongeren uit de wijk maakt zelfstandig gebruik van de accommodatie van De Hobbel en komt bijeen om te kletsen, spelletjes te doen. Hen wordt de mogelijkheid geboden om op een verantwoordelijke en zelfstandige manier met het plein en De Hobbel om te gaan. Dit draagt bij aan de sociale controle en daarmee veiligheid van het plein.