Elsira, Michou en Jonah vertrokken naar Italië om hun droom te verwezenlijken. Een Agriturismo met appartementen, een B&B kamer en mini-camping. "We hebben onze droomplek gevonden." Foto: privebezit
Elsira, Michou en Jonah vertrokken naar Italië om hun droom te verwezenlijken. Een Agriturismo met appartementen, een B&B kamer en mini-camping. "We hebben onze droomplek gevonden." Foto: privebezit

Een huis in Italië: “We hebben onze droomplek gevonden”

Human Interest

DEN BOSCH | Het zou zo een aflevering kunnen zijn in het programma ‘ik vertrek’. Eind 2016 verkochten Michou en Elsira hun huis en vertrokken met zoon Jonah naar Italië om een Agriturismo te beginnen met twee appartementen, een B&B-kamer en mini-camping.

door Lisette Broess-Croonen

“Al tien jaar waren we op zoek naar een geschikt huis om onze droom te verwezenlijken.” vertellen Michou en Elsira. “We wilden vooral een kleinschalige camping starten, want contact met de gasten vinden we belangrijk. Via internet kwamen we de eerste keer bij een Nederlandse camping terecht die te koop stond. Dat werd niets, maar we bleven zoeken. Uiteindelijk kwamen we terecht in het dorpje Carassai in Le Marche, een rustige regio met mooie landschappen en natuur.”

Agriturismo

Michou: “We verkochten ons huis en gingen met de auto en een aanhanger vol spullen naar Italië. Hier zijn we ons Casa MiYo gestart, een Agriturismo. Dat is een boerenbedrijf met gastenverblijf. Toen we daar eenmaal waren, bleek het heel erg lastig te zijn om de juiste vergunningen te krijgen. We besloten tijdelijk naar Nederland te gaan en gingen in de vakanties steeds op en neer om alles te regelen. Twee jaar later konden we eindelijk emigreren. Casa MiYo kon open. In ons bedrijf hebben we honderdveertig olijfbomen en om het jaar graan of zonnebloemen. Verder nog citroenbomen, fruitbomen en verse kruiden. Daarnaast hebben we nu twee appartementen en een B&B kamer in gebruik. Nu zijn we nog druk bezig met onze mini-camping met twaalf plaatsen die hopelijk volgend jaar open kan. Elsira, die in de zorg werkt, hopte steeds op en neer tussen Nederland en Italië, want we hadden haar salaris nog wel nodig.”

Terug naar Nederland

En toen kwam corona…. “Omdat ik nog steeds heen en weer ging voor mijn werk, kwam het risico dat we lange tijd gescheiden zouden worden en dat wilden we niet” legt Elsira uit. “Daarnaast zakte ook het toerisme in elkaar. Daarom besloten we opnieuw om terug naar Nederland te gaan. Omdat we het vervelend vinden voor Jonah dat hij zich steeds weer opnieuw moet aanpassen, hebben we nu besloten om hier te blijven tot hij klaar is met de middelbare school. Hier is de scholing ook beter geregeld dan in Italië. Daar houden ze de kinderen klein, hier leren ze bijvoorbeeld meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. De stap terug naar Nederland was wel heftig voor hem, vooral ook door corona. Maar nu zit hij weer prima in zijn vel. Michou is ondertussen ook weer gaan werken in Nederland.”

Puntjes op de i

Maar dat betekent natuurlijk niet dat ze hun droom opgegeven hebben. “We gaan gewoon door met Casa MiYo”, aldus Michou. “We geven onze droom niet op. We zijn open van juni tot en met september. Buiten de schoolvakanties om, zitten Elsira en ik om de beurt in Italië. Zij werkt zoveel uren dat ze langere tijd vakantie kan nemen en ik neem dan onbetaald verlof op. Ook in deze meivakantie zitten we weer in Italië. Dan snoeien we de honderdveertig olijfbomen. De puntjes op de i zetten voordat in juni de eerste gasten weer komen.”

Leven in Italië

En die gasten worden goed verzorgd. “We vinden het contact met de gasten belangrijk.” vertelt Elsira. “Twee keer in de week verzorgen we een gezamenlijke maaltijd waar onze gasten aan deel kunnen nemen. Allemaal aan één grote tafel. We zijn nu drie jaar open en er zijn gasten die al drie jaar terugkomen. Ook hebben we veel Italiaanse gasten en dat is voor Nederlanders best bijzonder. Het is echt heerlijk in Italië. ‘s Ochtends in de tuin drink ik een kopje koffie met uitzicht op de zee en de bergen. In het begin stond ik de hele dag aan, maar nu rust ik ‘s middags vaak een uurtje. Het leven is daar veel minder gestrest dan in Nederland. Eigenlijk hadden we de intentie om voorgoed in Italië te gaan wonen. Dat is nu anders gelopen, maar onze droomplek hebben we wel gevonden.” 

Kijk voor meer informatie eens op www.casamiyo.nl.