Jan de Wit met een aantal kranten uit zijn archief.
Jan de Wit met een aantal kranten uit zijn archief. Foto: Henk van Esch

Bossche Omroep bestaat 65 jaar: ‘Thank you, Bossche Omroep’

Historie

DEN BOSCH | In de verscheidenheid aan naoorlogse Bossche huis-aan-huisbladen blijkt de Bossche Omroep een constante factor. Behalve in lengte van uitgifte (sinds 1957), onderscheidde deze 65-jarige zich ook in een brede belangstelling én verslaglegging van een bijzonder onderwerp: de herdenking van de Bossche bevrijding in 1944. Een kleine bloemlezing.

door Jan de Wit

Bij het 800-jarig bestaan van ’s-Hertogenbosch in 1985 waren zoveel mogelijk bevrijders uit Wales uitgenodigd. Alle credits voor wijlen Luc en Agnes van Gent en hun net opgerichte stichting October 1944 ’s-Hertogenbosch. Na een boek en film lieten zij de Bosschenaren kennismaken met ruim 500 ‘Welshmen’, die ruim veertig jaar daarvoor de vrijheid aan ’s-Hertogenbosch hadden teruggeven. De Bossche Omroep pakte redactioneel en met gepaste advertenties flink uit, waarbij vooral de paginagrootte raamposter ‘Thank You, Liberators’ – massaal opgehangen – indruk maakte bij onze Britse gasten. De actie verraste overigens niet. Wie de edities van de Bossche Omroep scant op dit onderwerp, leest 65 jaar betrokkenheid, brede inzet, redactionele aandacht, en passende acties en advertenties rond het herdenken in ‘s-Hertogenbosch. Deze 65 jaar leverde mij drie volle mappen Bossche Omroep op, rond dat ene onderwerp dat vele Bosschenaren gelukkig zo belangrijk vinden.

Herdenkingsvuur

Aan aandacht voor de herdenkingen van de bevrijding van ’s-Hertogenbosch heeft het nimmer ontbroken. De naoorlogse dagbladen De Vrije Pers, het daaropvolgende Provinciaal Noordbrabantsch Dagblad, de Provinciaal Noordbrabantsche Courant - Het Huisgezin en vanaf 1959 het Brabants Dagblad, maar ook de toenmalige lokale omroepen BLOS, Boschtion en thans Dtv en Omroep Brabant hebben vanuit het nieuws hun invalshoeken gezocht en uitgemeten. Maar de Bossche Omroep ging nog verder; soms vanuit een volstrekt acceptabel commercieel belang, maar ook omdat de toenmalige en onvolprezen bladmanager Ad de Bruijn (vanaf de jaren ‘80 tot 2013) en een aantal correspondenten spreekwoordelijk het herdenkingsvuur brandende wilden houden. Het huis-aan-huisblad zocht vooral de uitgebreide beschouwing op interessante herdenkingsdetails. Zo werden katernen besteed aan nieuwsfeiten, maar ook aan grote en kleinere ontmoetingen, achtergronden bij ontvangsten en publieksacties. Veelal ook door redactionele aanwezigheid had men input voor kolommen beschouwingen, die uitgespreid werden over verschillende edities. Het herdenken bleef zo onder de aandacht van Bosschenaren.

Betrokkenheid

De analyses van de eerste edities in 1959 en 1964 (respectievelijk 15 en 20 jaar na dato) geven al volle katernen en extra pagina’s, wat relatief kort na de oorlog volledig te begrijpen valt. Bijzonder is echter dat het zich blijft opbouwen, om in 1969 (25 jaar bevrijding) zelfs met meerdere edities in de volle breedte uit te pakken. Redactioneel en commercieel bijzonder arbeidsintensief moeten de in de jaren ‘60 tot de jaren ‘80 toegesneden teksten in advertenties zijn geweest, die ook een grote betrokkenheid van Bossche ondernemers toonden bij dit onderwerp. En ook in de eerste twintig jaar van deze eeuw waren jaarlijks in mei en oktober de pagina’s in ons nu nog enige gemeentebrede huis-en-huisblad rond dit onderwerp flink gevuld. Bij elk lustrum werd nog iets steviger uitgepakt, wat tot en met onze grootste afsluitende herdenking in 2019 rond onze bevrijders op bijzondere wijze is volgehouden.

Constante factor

In mijn papieren collectie Bossche media-uitgaven zijn tientallen titels te onderscheiden, die vaak net zo snel vertrokken als dat ze kwamen. Alleen het alom bekende Stadsblad - begonnen als Stadsgewest - was een respectabel lange concurrent, waar in 2019 een einde aan kwam door op te gaan in dit huis-aan-huisblad. Dat de constante factor die De Bossche Omroep is, niet alleen in lengte van bestaan geprezen mag worden, maar ook op betrokkenheid en inhoud, geeft slechts het hierboven beschreven onderwerp aan. Duizenden inwoners hebben zich decennialang ingezet voor de relatie met onze bevrijders, duizenden inwoners zijn daarbij gevoed door dit blad. Tientallen Bosschenaren hebben de leiding genomen in die warme relatie, daarbij ondersteund door het geschreven en beschouwende woord. Journalisten en correspondenten zitten meestal niet op inhoudelijke complimenten te wachten. Ze doen hun werk. Laat ik namens alle betrokkenen dat maar eens doorbreken en het jubileum van 65 jaar aangrijpen om deze oprechte dank aan het krantenpapier toe te vertrouwen! Dus, ‘thank you, Bossche Omroep!’ en op naar de 75 jaar!