Het graf van pastoor De Kroon. De Kroon was lange tijd de hoeder van de Sint Pieterparochie. Bij zijn parochianen was hij zeer geliefd.
Het graf van pastoor De Kroon. De Kroon was lange tijd de hoeder van de Sint Pieterparochie. Bij zijn parochianen was hij zeer geliefd. Foto: Lisette Broess-Croonen

Begraafplaats Orthen: geliefde pastoor de Kroon

Historie

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

Een bescheiden graf met een haan erop. Het is het graf van Joannes Josephus de Kroon, beter bekend als pastoor de Kroon. Op 12 maart 1879 werd hij geboren in Oirschot. Na een priesteropleiding werd hij in 1905 tot priester gewijd en een jaar later aangesteld als assistent van de pastoor van de Sint Pieterparochie. In 1909 werd hij kapelaan in de parochie en in 1926 pastoor. 

Geliefd in de Pijp

Bij zijn parochianen was hij erg geliefd. In zijn parochie lag ook de volkswijk de Tolbrug, ook wel ‘de Pijp’ genoemd. Deze wijk kende een hechte samenleving, maar stond bekend als een wijk met lastige bewoners. De Kroon wist echter hun vertrouwen te winnen en ze droegen hem op handen. Hij wist wat er speelde bij de bewoners en steunde ze bij bijvoorbeeld ziekte of ontslag. Hij leidde de parochie tot 1951. 

Redacteur en rector

Voor zijn benoeming als pastoor was De Kroon ook geestelijk adviseur van de r.k. Werklieden Vereeniging en later van de Bossche Diocesane r.k. Werkliedenbond. Naast zijn werk in de parochie was hij redacteur van ‘Het Huisgezin’ en het maandblad ‘Liturgie’. In 1951 werd hem eervol ontslag verleend en werd hij rector van het ziekenhuis van H. Carolus Barommeus, wat hij bleef tot 1962. In 1963 overleed De Kroon. Bij zijn uitvaart zei bisschop Bekkers dat De Kroon ‘de goede eigenschappen van een Bosschenaar op een bijzondere wijze in zijn leven heeft getoond.’

Pastoor de Kroonstraat

Eind jaren vijftig werd de Tolbrugwijk gesaneerd en ook de Sint Pieterkerk werd gesloopt. Na reconstructie van de wijk werd er een straat naar Pastoor de Kroon genoemd. In 1974 was er een reünie van oud-wijkbewoners. Bij die gelegenheid werd een bronzen standbeeldje onthuld van pastoor de Kroon met een jonge parochiaan. Het beeldje, gemaakt door Lambert van Dartel, stond jarenlang bij het toenmalige politiebureau. Na de sloop van dit pand in de jaren negentig, werd het beeldje bij de vroegere pastorie gezet. 

Nieuw beeldje na diefstal

In 2009 is het beeldje gestolen. De Werkgroep Het Kleine Monument zorgde ervoor dat er een nieuw beeldje gemaakt werd door het kunstenaarsechtpaar Marianne en Jean Bremers. In 2014 werd het in aanwezigheid van oud-wijkbewoners en familie van De Kroon onthuld. Daarbij gaf kapelaan Patrick Kuis het beeldje de zegen. Volgens de kapelaan was de pastoor een echte herder die zorg had om zijn schapen.