Bezoek van Koningin Wilhelmina en prinses Juliana op 17 juni 1936. De koningin en prinses bij het verlaten van het Zwanenbroedershuis.
Bezoek van Koningin Wilhelmina en prinses Juliana op 17 juni 1936. De koningin en prinses bij het verlaten van het Zwanenbroedershuis. Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Den Bosch Toen en Nu: Zwanenbroederhuis in Hinthamerstraat

Historie

DEN BOSCH | De tijd staat niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

Wat ‘s-Hertogenbosch in 1895 met Koningin Emma en haar dochter prinses Wilhelmina had meegemaakt, kreeg in 1936 navolging toen Koningin Wilhelmina en haar dochter prinses Juliana onze stad bezochten. De politieke crisis van 18 jaar eerder kreeg een herhaling met een economische crisis. Reden voor Hare Majesteit te vragen om eenvoud en weinig opsmuk in de stad tijdens hun bezoek. Maar de Bosschenaren maakten er toch een feest van om spontaan hun gevoelens van trouw en liefde voor de koninklijke familie te betuigen. 

Over het Zwanenbroedershuis

In 1318 werd in Den Bosch het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap opgericht; één van de oudste verenigingen van Nederland. Het is een chique genootschap van mannen die elkaar inspireren en vrienden voor het leven zijn. Verschillende leden van het Koninklijk Huis zijn lid. Zij vormen dus ook de uitzondering op de mannenregel! Willem Alexander en Beatrix zijn op dit moment nog altijd lid. De broederschap telt in totaal 120 leden en 36 broeders; 18 protestanten en evenveel rooms-katholieken. Je kwam er niet zomaar bij. Nieuwkomers moesten door leden worden voorgedragen en geld en invloed hebben, zowel in de kerk als in de samenleving. Eenmaal lid, bleef je dat voor het leven. Nu, 700 jaar later, is er in dat opzicht weinig veranderd. De Broederschap kwam aanvankelijk samen in een kapel van de Sint-Jan. In 1484 verhuisde het gezelschap naar de Hinthamerstraat. Gijsbertus van der Poorten had daar zijn pand De Pauw aan de broederschap nagelaten. In de periode 1535-1538 werd het gebouw in renaissancestijl verbouwd. Toen het in verval raakte, werd in 1846/1847 een nieuw, neogotisch pand opgetrokken. Het Zwanenbroedershuis is in 1965 als rijksmonument opgenomen in het Monumentenregister. Sinds 2005 is er een museum gevestigd.

Over Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto’s en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu’ foto.

Sinds 2005 is in het Zwanenbroederhuis aan de Hinthamerstraat 94 een museum gevestigd. (Foto's: Erfgoed ’s-Hertogenbosch)