Leerlingen bevestigen vlinders bij prikkeldraad tijdens een eerdere herdenking van het kindertransport.
Leerlingen bevestigen vlinders bij prikkeldraad tijdens een eerdere herdenking van het kindertransport. Foto: Monique van den Brink

Openbare herdenking kindertransporten in Nationaal Monument Kamp Vught

Historie

VUGHT | Op zondag 12 juni vindt op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught de jaarlijkse openbare herdenking van de kindertransporten van juni 1943 plaats. 

Dit jaar is het 79 jaar geleden dat bijna 1300 joodse kinderen op transport moesten naar vernietigingskamp Sobibor, waar zij vrijwel allen direct na aankomst werden vermoord. Zij werden vaak vergezeld door slechts één ouder. Op verzoek van het herinneringscentrum spreken overlevende Evelyn Askolovitch-Sulzbach en Tweede Kamer-voorzitter Vera Bergkamp. Vanaf 12.45 uur lezen kinderen van de Vughtse basisschool De Schalm (groep 7) de namen van de weggevoerde kinderen voor langs de route naar het kindermonument. De herdenking start om 13.00 uur. Als eerste houdt Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught een welkomstwoord. Hierna vertelt Christine Gispen-de Wied, voorzitter van Stichting Sobibor, over de aanleiding van de kindertransporten en hoe deze in het kamp bekend werden gemaakt. Om 14.15 uur gaat Annemieke Kamoschinski (vrijwilliger NM Kamp Vught) in gesprek met Evelyn Askolovitch in het auditorium. Belangstellenden zijn welkom om dit gesprek bij te wonen (maximaal 80 bezoekers). De entree is tot 15.00 uur gratis.