Familiegraf van de familie Rouppe van der Voort - van Dyk. Een tak van de in Den Bosch e.o. bekende familie van fabrikanten en politici.
Familiegraf van de familie Rouppe van der Voort - van Dyk. Een tak van de in Den Bosch e.o. bekende familie van fabrikanten en politici. Foto: Lisette Broess-Croonen

Rouppe van der Voort: fabrikanten en politici

DEN BOSCH | De Bossche Omroep plaatst een serie met verhalen over bijzondere graven op begraafplaats Orthen. De enige begraafplaats in de stad is de laatste rustplaats van vele Bosschenaren, bekend en minder bekend. En achter elk graf schuilt een verhaal.

door Lisette Broess-Croonen

De familie Rouppe van der Voort is een bekende naam in Den Bosch en omstreken. Een deel van deze familie ligt in de grafstede van de familie Rouppe van der Voort – Van Dyk. Het is het graf van Victor Aloysius Maria Rouppe van der Voort en zijn vrouw Anna Barbara Catharina Maria van Dyk. Ook drie van hun kinderen zijn bijgezet in het familiegraf, evenals een schoondochter.

Loodfabriek
Victor Rouppe van der Voort is geboren in 1877. Zijn opa Ludovicus was de oprichter van de firma Rouppe van der Voort in 1943. Deze loodfabriek lag aan de nieuw gegraven Zuid-Willemsvaart. Met een speciale hijsinstallatie konden de schepen gelost en geladen worden. Ook was er een trap waarmee men van de fabriek naar de schepen kon gaan. Van die trap werd ook ieder jaar gebruik gemaakt door Sinterklaas, die de intocht begon vanaf de fabriek van Rouppe van der Voort. In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam de fabriek leeg te staan. De grond was na anderhalve eeuw lood verwerken ernstig vervuild en moest gesaneerd worden voordat er nieuwe woningen gebouwd konden worden. Nu herinnert alleen het Rouppe van der Voortplein nog aan het industriecomplex van die tijd.

De vader van Victor was Nicolaas Rouppe van der Voort, directeur van de ’s-Hertogenbossche Brandwaarborg Maatschappij. Daarnaast was hij vice-voorzitter van de Kamer van Koophandel en net als Ludovicus lid van het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. 

Burgemeester
Victor zelf was ook fabrikant. Victor en Anna kregen meerdere kinderen, waarvan de bekendste Johannes Antonius Maria is. Deze zoon werd geboren in 1910 en volgde de politieke voetsporen van zijn opa. Ludovicus was namelijk naast fabrikant ook wethouder in Den Bosch. Johannes begon zijn carrière als ambtenaar ter secretarie in Oisterwijk, tot hij in 1938 werd benoemd als burgemeester van Berkel-Enschot. Later volgden de gemeenten Nieuw-Ginneken en Vught. Tijdens dat laatste burgemeesterschap overleed hij onverwachts op 54-jarige leeftijd.

Victor zelf overleed in 1949 op 71-jarige leeftijd. Anna stierf veertien jaar later en kwam bij haar man in het familiegraf. Ook liggen daar de kinderen Charlotte, Henricus en Victor en de vrouw van Victor, Marita Romme.