Het Bossche Broek is een uniek natuurgebied dat direct tegen de binnenstad van Den Bosch aan ligt. (Foto: Marja Goossens)
Het Bossche Broek is een uniek natuurgebied dat direct tegen de binnenstad van Den Bosch aan ligt. (Foto: Marja Goossens) Foto: Marja Goossens

IVN Natuurmomentje:
Het Bossche Broek in bloei

DEN BOSCH | Uniek, zo’n natuurgebied dat direct tegen de binnenstad aan ligt! Ook rondom Den Bosch zijn oude natuurgebieden bebouwd geraakt, maar het Bossche Broek is een moerasgebied en mede daardoor gebleven zoals het was. 

Het Bossche Broek kent een rijke historie. Van pogingen tot drooglegging in oorlogstijden, slim aanleggen van slootjes om het kwelwater te benutten, vrije schootsvelden, bedreiging door het zakken van het grondwaterpeil, tot het herstel dat door Staatsbosbeheer een aantal jaren geleden werd ingezet. In deze tijd van het jaar bloeit het Bossche Broek uitbundig. Door verschraling van de grond krijgen onder andere de Koekoeksbloem en Grote Ratelaar weer een kans. En het is een broedplaats voor bijzondere vogels zoals Cetti’s Zanger, Blauwborst en Watersnip. Op zomeravonden kun je er zomaar een Ransuil tegenkomen op zoek naar voedsel. Het gebied is mede door het kwelwater ook rijk aan vele soorten bloemen, grassen, insecten en vogels.

Beleef de kleuren, de geuren en de geluiden van een zomeravond in het Bossche Broek en ga mee met de IVN-excursie op dinsdagavond 21 juni. Meer informatie: www.ivn-s-hertogenbosch.nl/natuur-activiteiten/agenda.