De Van Noremborghstraat in Den Bosch op 21 juli 1966.
De Van Noremborghstraat in Den Bosch op 21 juli 1966. Foto: Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Den Bosch Toen en Nu: de Van Noremborghstraat in 1966

DEN BOSCH | De tijd staat niet stil. Mensen komen en gaan en dat geldt ook voor veel gebouwen. Sommige straten zijn daardoor in de loop der jaren compleet veranderd, anderen nagenoeg intact gebleven. In deze rubriek lichten wij in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch iedere twee weken een markant Bosch stadsgezicht uit.

De Van Noremborghstraat in Den Bosch is vernoemd naar Coenrat Coenratsen van Norenborch. Hij kwam in het eerste decennium van de zeventiende eeuw naar de stad 's-Hertogenbosch en werd op 31 maart 1608 poorter van de stad. Zijn beroep was overigens onduidelijk.. hij schijnt iets geweest te zijn als kunstenaar of aannemer.

Oksaal Sint-Jan
Coenrat Coenratsen van Norenborch is uiteindelijk vooral bekend geworden als de ontwerper van het beroemde oksaal dat tussen 1611 en 1613 in de Sint-Jan is gebouwd, nadat het oude gotische oksaal door brand was verwoest. Dit nieuwe oksaal heeft de 'protestantse' periode van de Sint-Jan overleefd, maar wordt in 1860 verkocht aan het Londens Victoria en Albert Museum. Daar is het nu één van de absolute topstukken. Het oksaal werd verkocht omdat de kerk destijds werd gerestaureerd in neo-gotische stijl.

Straat in De Muntel
In de Bossche wijk De Muntel heeft de gemeente een straat naar Van Norembergh genoemd. Waarom vraag je je af? Waarschijnlijk om de kunstenaar te eren die dit kunstvoorwerp voor 's-Hertogenbosch met assistentie van verschillende kunstenaars liet vervaardigen. Niet zozeer om de man zelf te eren, die steeds maar weer om geld bleef vragen. Misschien ook wel als een teken van spijt dat een vorige Bossche generatie dit kunstvoorwerp uit 's-Hertogenbosch deed verdwijnen.

Over Erfgoed 's-Hertogenbosch
Erfgoed 's-Hertogenbosch is hét kennis- en informatiecentrum in de gemeente op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. Kijk voor meer foto's en verhalen op www.erfgoedshertogenbosch.nl. Iedere donderdag vind je op Instagram (@gemeenteshertogenbosch) een nieuwe ‘toen en nu' foto.

De Van Noremborghstraat in Den Bosch anno 2022.