FTC Rosmalen biedt toerfietsers de kans om een route te rijden zoals een 'Bockenreijder' dat 250 jaar geleden ook deed. Met pauzeplaatsen waar Brabantse gastvrijheid, nostalgie, traditie en gezelligheid samen gaan.
FTC Rosmalen biedt toerfietsers de kans om een route te rijden zoals een 'Bockenreijder' dat 250 jaar geleden ook deed. Met pauzeplaatsen waar Brabantse gastvrijheid, nostalgie, traditie en gezelligheid samen gaan. Foto:

Fietstocht door het mooie Brabantse landschap

ROSMALEN | Op zondag 26 juni presenteert Fiets Toer Club Rosmalen voor de 29ste keer haar jaarlijkse fietstoertocht. De tocht heeft twee aantrekkelijke en veilige fietsroutes door het Brabantse land. Alle routes zijn gemarkeerd. Start en finish is bij Café Zaal D’n Beer in het centrum van Rosmalen.

De sportieve toerfietser heeft de keuze uit een route van 70 en van 110 kilometer. Het betreft vrije toertochten die verreden worden onder de reglementen van de Nederlandse Toer Fiets Unie. NTFU leden krijgen korting.

De Bockenreijderstocht ontleent zijn naam aan de Bockenreijders legende. In de 18de eeuw werd de naam ‘Bockenreijders’ gebruikt door roversbenden die de Zuidelijke Nederlanden onveilig maakten. Deze benden sloegen soms op een nacht op verschillende, ver van elkaar verwijderde plaatsen, tegelijk toe. De bevolking dacht dat dit het werk van één en dezelfde bende was. De snelheid van verplaatsing leek het werk van de duivel die de Bockenreijders de kracht gaf om zich op bokken te verplaatsen. De (weg)kapitein reed zelfs op een lichtgevende zwarte bok rond. Zij roofden met geweld bij de rijken en verdeelden hun buit onder de armen. Als toerfietser heeft u nu de gelegenheid om een route te rijden zoals een 'Bockenreijder' dat 250 jaar geleden ook deed.
De Bockenreijderstocht voert door het Brabantseland ten zuiden van Den Bosch. Via stille weggetjes, afgelegen boerderijen en donkere bossen wordt het schitterende natuurgebied het landgoed de Utrecht bereikt. De pauzeplaatsen voor de 110 kilometer zijn Herberg In den Bockenreyder in Esbeek (bekend om zijn gigantische vlaaien) en Hoeve 1827 met Bistro de Verwennerij in Oirschot. Voor de deelnemers aan de 70 kilometer is de pauzeplaats het authentieke café Vingerhoeds in Oirschot. Stuk voor stuk locaties waar Brabantse gastvrijheid, nostalgie, traditie en gezelligheid samen gaan. In den Bockenreyder, een herberg waar nog zand op de vloer wordt gestrooid, ligt al meer dan 80 jaar vlak bij de vennen en midden in de bossen. Een paar honderd jaar geleden was het een stille knip en de schuilplek van de Bockenreijders.
Inschrijven kan op zondag 26 juni van 08.00 tot 11.00 uur op de startlocatie. Dat is Café Zaal D'n Beer aan de Dorpstraat 77 in Rosmalen. Het inschrijfgeld bedraagt 4 euro voor de tocht van 70 kilometer en 5 euro voor de 110 kilometer-tocht. NTFU leden krijgen 1 euro korting. Kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) fietsen gratis mee. Kijk voor meer informatie over de tocht op de website: www.ftc-rosmalen.nl.