Het kan zijn dat windparken en zonneweiden, die wel een vergunning maar nog geen aansluiting hebben, niet aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnetwerk in de provincie Brabant.
Het kan zijn dat windparken en zonneweiden, die wel een vergunning maar nog geen aansluiting hebben, niet aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnetwerk in de provincie Brabant. Foto:

Elektriciteitsnetwerk in Brabant bereikt maximale capaciteit

DEN BOSCH | Afgelopen week hebben de netwerkbeheerders TenneT en Enexis aangegeven dat de maximale capaciteit van het hoogspanningsnetwerk van TenneT in de provincies Brabant en Limburg is bereikt. Dit betekent dat vanaf 9 juni zogenaamde ‘grootverbruikers’ in beide provincies geen nieuwe aansluiting meer kunnen krijgen op het elektriciteitsnetwerk. Bestaande grootverbruikers kunnen vanaf die datum geen zwaardere aansluiting meer krijgen. En ook grootschalige zon- en windprojecten kunnen dan niet langer op het netwerk worden aangesloten.

Dit bericht baart de gemeente ’s-Hertogenbosch zorgen. Deze heeft bij Enexis alsook bij de Provincie en het Rijk erop aangedrongen om snel tot oplossingen te komen om de capaciteit te verruimen. Er wordt hard gewerkt aan uitbreiding van het netwerk. Uiteindelijk zullen bedrijven die zich hier willen vestigen, de zonnevelden en windmolens worden aangesloten. Het gaat niet om de vraag óf deze bedrijven en projecten kunnen worden aangesloten, maar wanneer.

Hoe komt dit?
In de provincies Limburg en Brabant is sprake van sterk gestegen vraag naar elektriciteit. Dit wordt veroorzaakt door een snelle toename van onder meer warmtepompen, laadpalen, nieuwe woningen, bedrijven en elektrificatie van de industrie. Hierdoor is maximale capaciteit van het landelijk hoogspanningsnet van TenneT op een aantal plekken in Brabant en Limburg versneld bereikt.

Wat betekent dit?
Bovenstaande maatregel geldt uitsluitend voor grootverbruikers en grootschalige opwek. Particulieren die zonnepanelen op hun dak willen leggen kunnen de opgewekte zonnestroom blijven terugleveren aan het net. Ook heeft deze maatregel geen gevolgen voor nieuwbouwprojecten; nieuwe woningen kunnen nog gewoon op het netwerk aangesloten worden.

Gevolgen voor bedrijven
Bestaande bedrijven met een aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère (‘grootverbruikers’) krijgen voorlopig geen extra of zwaardere aansluiting. Ook bedrijven die zich in Brabant willen vestigen en een grootverbruikersaansluiting nodig hebben, krijgen deze voorlopig niet. Uitzondering is een bedrijf dat zich vestigt in een bedrijfspand met een bestaande grootverbruikersaansluiting.

Bedrijven die grootschalig zonnepanelen op hun dak willen leggen (circa 15 kWp of meer en een aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère) en grootschalige initiatieven voor zon en wind krijgen voorlopig geen terugleveraansluiting. Uitzondering zijn de initiatiefnemers die vóór 9 juni hiervoor een aanvraag bij Enexis hebben gedaan.

Wat gebeurt er nu?
De komende jaren wordt hard gewerkt aan en fors geïnvesteerd in uitbreiding van het netwerk. Zoals hiervoor al aangegeven zullen uiteindelijk alle bedrijven die zich hier willen vestigen (bijvoorbeeld Heesch-West), alle zoninitiatieven (zoals de zonnepanelen op de Brabanthallen en de geplande 50 ha zon) en alle windmolens (zoals de 16 molens in de Duurzame Polder) kunnen worden aangesloten. Het gaat er dus niet om de vraag óf deze projecten kunnen worden aangesloten, maar vooral wanneer.

Oplossingen
Om op deze vraag een antwoord te krijgen gaat de gemeente ’s-Hertogenbosch de komende periode samen met de provincie en de regio in gesprek met TenneT en Enexis. De gemeente blijft aandringen op oplossingen en vinden de ontstane situatie onacceptabel gezien de ambities die zij samen met de provincie en het Rijk hebben als het gaat om de Energietransitie. De gemeente brengt de consequenties nader in beeld en ook de mogelijke oplossingen en delen deze spoedig met de gemeenteraad.