Taxusinzameling slaat jaartje over

REGIO | Al 15 jaar zet Stichting Taxus Taxi zich met hart en ziel in voor de strijd tegen kanker. Na veel rekenwerk en overleg heeft de stichting moeten besluiten de inzameling een jaartje over te laten slaan. De kosten voor het inzamelen en verwerken van het snoeisel zijn op dit moment simpelweg te hoog. Daarbij komt dat de bedrijven die het snoeisel verwerken door corona om de haverklap stil liggen en hierdoor kunnen zij geen nieuw snoeisel aannemen. Ondanks dat de taxusinzameling in 2023 weer zal starten doet het toch pijn een jaar te moeten overslaan.
Een ander belangrijk punt dat door de stichting wordt aangehaald is dat er op dit moment nog voldoende medicijn voorradig is. Er ligt altijd een bepaalde voorraad van het medicijn dat gewonnen wordt uit het taxussnoeisel opgeslagen. Dat er in 2022 geen inzameling plaatsvindt heeft geen effect voor de mensen die het medicijn nodig hebben. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de inzameling in 2023 gewoon plaats zal moeten- en gaat vinden. De voorraad is natuurlijk niet oneindig.

Bach op Zaterdag in de Grote Kerk

DEN BOSCH | Zaterdag 18 juni om 17.00 uur wordt in de Grote Kerk aan de Kerkstraat de cantate 39 'Brich dem Hungrigen dein Brot' van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. In het Nederlands vertaald luidt de eerste regel van deze cantate: "Breek voor de hongerige uw brood en neem in huis wie in ellende zit”. Ten onrechte werd deze cantate in het verleden ook wel 'Vluchtelingencantate' genoemd en zou geschreven zijn in verband met de Salzburger emigranten. Vluchtelingen die omwille van hun (Lutherse) geloof in 1732 uit het Oostenrijkse Prinsaartsbisdom Salzburg verdreven werden. Maar uit onderzoek blijkt dat Bach de cantate pas geschreven heeft in 1726. De 'Vluchtelingencantate' is in deze tijd natuurlijk actueler dan ooit. De uitvoering wordt traditioneel verzorgd door het Bach Collegium 's-Hertogenbosch onder leiding van Jeroen Felix. Het Internationaal Vocalisten Concours selecteerde voor deze middag de solisten: Aditi Smeets (sopraan), Florieke Beelen (mezzosopraan) en Alexander de Jong (bariton). Jamie de Groei opent en sluit de uitvoering af met twee werken van Bach op het monumentale Bätz-orgel. Oud-wethouder van 's-Hertogenbosch Bart Eigeman zal op gepaste wijze de cantate inleiden. Entree: 10 euro. Meer info en kaartverkoop: www.bachopzaterdag.nl.