Nicole en Kristel samen met de altijd enthousiaste gastheer Jackson: “Iedereen is hier welkom”.
Nicole en Kristel samen met de altijd enthousiaste gastheer Jackson: “Iedereen is hier welkom”. Foto:

Station Zuid in de Zuiderpassage bruist, verbindt en ontwikkelt

DEN BOSCH | In juni 2021 gingen Nicole de Koning en Kristel Huijben de uitdaging aan en namen zij het bekende muziekcafé Lohengrin in de Zuiderpassage over. Tegen de stroom in, middenin de coronacrisis. Ze toverden het samen met de buurt om in Station Zuid, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jong en oud. We kijken met hen terug op een veelbewogen jaar.

door Astrid Berkhout

Nicole heeft al een behoorlijke rugzak met horecaervaring: ze was o.a. betrokken bij sociaal restaurant Het Warm Onthaal, kringloopwinkel De Kleine Beurs en Het Tuincafé bij Tuincentrum Groenrijk. Voor Kristel ligt dat anders, zij was voorheen HR manager in Breda. Het stel ontmoette elkaar tweeënhalf jaar geleden. “En toen ging het fout”, lacht Nicole. Ruim een jaar geleden werd Nicole door Broed benaderd. Zij hadden een vergunning om tijdens De Bossche Zomer een terras in te richten bij het oude Lohengrin. “Binnen een week had ik alles geregeld zodat ik dit met hen kon draaien.” Uiteindelijk liep het echter anders. Broed kon haar plannen niet doorzetten en het leek erop dat het hier op zou houden. “We hebben toen besloten er zelf voor te gaan”, vervolgen beide dames. “Toen we voor het eerst binnenkwamen in het café, voelde het meteen goed. We geloofden in wat we hier wilden neerzetten.” De eerste uitdaging was fysiek van aard. “Het café heeft, met hulp van vrijwilligers uit de buurt, een metamorfose ondergaan. Het is op 1 april 1960 geopend door Koningin Juliana, in wat destijds de eerste winkelpassage van Nederland was. Bij zo’n oud pand past geen moderne inrichting, om die reden hebben wij gekozen voor een jaren 70 sfeer, lekker licht en ruimtelijk. De kennis en kunde van het Bosch Decor Collectief was daarbij voor ons zeer waardevol, tijdens de coronaperiode hebben zij ons o.a. kunnen helpen met podia en verlichting omdat er toen geen klussen waren in het theater.”

Verschillende sporen
De naam Station Zuid is bewust gekozen. “Een station is een openbare plek, waar iedereen welkom is. Je vindt er van alles en gaat er op weg naar nieuwe ervaringen. Station Zuid heeft dan ook verschillende sporen. Sociaal, cultureel en maatschappelijk. In de eerste plaats is het natuurlijk een gewoon café waar je niet alleen een drankje kunt drinken maar ook kunt darten, kaarten en biljarten. Zeker op zondagmiddag is er van alles te beleven. Je kunt hier lekker onder de mensen zijn en hebt altijd aanspraak. Het idee is dat we zo weinig mogelijk zelf doen, we willen vooral initiatieven van anderen faciliteren. Zo geeft dansschool JazzOut hier lessen, organiseert Stichting Actieve Senioren bloemschiklessen en houdt het COC Noordoost Brabant bij ons Café OokZo!, bedoeld voor lhbti+ mensen met een verstandelijke beperking .” Zoek je een bezigheid? Dan is de doe-club wellicht iets voor jou, deze is opgezet door de Mieke, de moeder van Nicole, overigens eveneens een bekend gezicht in Den Bosch. “Uiteraard is er ook volop entertainment. We hebben twee podia waar beginnende en ervaren musici en artiesten kunnen optreden. Maandelijks is er een Comedy-night en POPQuiz073 is eveneens iedere maand van de partij. Tijdens het open podium kun je zelf musiceren. En daarnaast programmeren wij ook zelf, met namen als The Amazing Stroopwafels, Sticky Fingers en onze huisband Brickhouse.” In hun eerste jaar kregen ze een vier maanden durende lockdown voor hun kiezen. Hoe hebben ze dat ervaren? “Fijn was het natuurlijk niet maar het heeft ons wel de gelegenheid gegeven om er langzaam in te groeien.” Plannen voor de toekomst zijn er bovendien nog genoeg. “Het zou leuk zijn als we een kleine kaart kunnen serveren maar daarvoor moeten we eerst de keuken onder handen nemen. Terugkijkend hebben we best al veel bereikt. Het is keihard werken maar het geeft ons ook heel veel energie!” Voor meer informatie (o.a. programma): www.stationzuid.nu.