Eerder werd - gesteund door oud-wethouder Huib van Olden en archiefmedewerker Rob van de Laar - al een gedenkplaat geplaatst.
Eerder werd - gesteund door oud-wethouder Huib van Olden en archiefmedewerker Rob van de Laar - al een gedenkplaat geplaatst. Foto:

Borstbeeld voor Bossche denker Moleschott

DEN BOSCH | In februari deed een aantal Brabantse filosofen een oproep om de 19e-eeuwse Bossche arts en filosoof Jacob Moleschott een eigen borstbeeld te geven. Een initiatiefvoorstel van de lokale SP-fractie ligt deze maand voor in de gemeenteraad. Het initiatief wordt ondersteund door meer dan tachtig bekende persoonlijkheden uit alle lagen van de samenleving.

Onder hen voormalig burgemeester Ton Rombouts, stadschroniqueur Eric Alink, voorzitter van de Blauwe Engelen Ans Buijs, ondernemers als Marc Bozon en Mechtild Stultjens, de Bossche hoogleraar microbiologie Huub Schellekens, voorzitter FC Den Bosch Huub van Mackelenbergh, feministe Anita Koster, entertainer Hans Tervoort en oud-wethouders Hans Dona en Ton Lensen. Samen met de andere ondertekenaars roepen ze het gemeentebestuur op Moleschott de erkenning te geven die zijn werk als wetenschapper, sociale arts en denker recht doet.
Initiatiefnemer Frans van Gaal: "Zo eer je niet alleen de historische betekenis van deze Bossche Italiaan, Moleschott is ook een prachtig hedendaags icoon voor emancipatie, sociale rechtvaardigheid en vertrouwen in de wetenschap, zindelijk denken dus. Ik stel mij zomaar voor dat er in de nabije toekomst ook Moleschott-lezingen worden gehouden in Huis73."
Bram Roovers, fractievoorzitter van de SP in Den Bosch, dient deze maand een initiatiefvoorstel in de gemeenteraad in om Moleschott van een eigen gedenkteken te voorzien. De uiteindelijke vorm van dit gedenkteken ligt nog open. Maar betekenisvol moet het zijn. Roovers: "Het is vooral belangrijk dat het om een lokaal initiatief gaat. Het is de bedoeling dat Bossche kunstenaars met de opdracht aan de slag gaan om Moleschott op een eigentijdse manier te eren."
Op de vraag waarom uitgerekend de Bossche SP het initiatief indient, zegt Roovers: "Moleschott zette zich in voor toegankelijke gezondheidszorg en goede voeding, ook voor arme mensen. Hij was een belangrijk pleitbezorger voor stemrecht voor vrouwen, waarmee hij zijn tijd ver vooruit was. Een belangrijke naam in de sociale beweging dus."
Frans van Gaal werkt al lang aan de erkenning van Moleschott in zijn geboortestad. "Moleschott voerde actie met Europese intellectuelen als Victor Hugo tegen anti-semitisme en zat, op verzoek van de oprichters van de Italiaanse eenheidsstaat, in de Italiaanse Senaat. Maar de stad ‘s-Hertogenbosch heeft deze grote wetenschapper uit het collectief geheugen verdrongen", aldus Van Gaal. Frans wil hier verandering in brengen. Eerder werd al een gedenkplaat gelegd bij het geboortehuis van Moleschott nabij het stadskantoor. "Maar deze man verdient meer. Hij is een van de belangrijkste Nederlandse filosofen in de negentiende eeuw", besluit Wiep van Bunge, hoogleraar Geschiedenis van de Wijsbegeerte en Spinozakenner in Rotterdam.