Oss scoort hoog in bestrijding winkelleegstand

OSS | Zoals elk jaar brengt bureau Locatus een item over leegstand uit. Volgens Locatus is de leegstand -onder andere in het Osse centrum- sterk gedaald in coronatijd. Zij zien dat dit vooral gebeurt door het uit de voorraad nemen van panden.

Op basis van de cijfers heeft Oss in 2021 de meest positieve ontwikkeling in leegstand doorgemaakt. De NOS wijdde hier zaterdag 8 januari online, via NPO Radio 1 en het NOS Journaal aandacht aan. Daarvoor werden in Oss opnames gemaakt met wethouder Joop van Orsouw, vastgoedontwikkelaar Ton Kemkens, Gertjan Slob van Locatus en centrummanager Jack van Lieshout.

Combinatie
In het centrum van Oss was het terugdringen van de leegstand in 2021 een combinatie van nieuwe ondernemers, verhuizingen van ondernemers en het ombouwen van winkels naar woningen. Er zijn vorig jaar twaalf woningen bijgekomen, zeven winkels en drie horecagelegenheden. In de pit van het centrum (Heuvel, Heuvelstraat, Kruisstraat, Molenstraat, Terwaenen, Walplein, Walstraat) zijn 123 panden, waarvan er 11 leegstaan (8,9 procent). De meeste leegstand is in de Heuvelstraat: 3 van de 20. In de schil staan er 22 van de 237 panden leeg, dat is een percentage van 9,3. De meeste leegstaande panden bevinden zich in de Galerij en Burgwal: allebei 4. In december 2020 stonden er nog 16 van de 123 panden in de pit leeg, in de schil 37 van de 240. Een flinke afname dus.

Noodkreet
Momenteel is het veel rustiger in de stad dan ondernemers zouden willen. Vanwege de lockdown zijn veel winkels gesloten en kunnen klanten er alleen terecht met click&collect. Via social media laten de ondernemers van zich horen. De kreet ‘Wij willen open' is duidelijk. Ze willen de deuren openen met passende maatregelen.