Afbeelding
Foto:

'Woningmarkt in noordoosten van Brabant wordt enigszins rustiger'

Het aantal te koop staande woningen in Nederland is opnieuw afgenomen. Dit blijkt uit de woningmarktcijfers van het vierde kwartaal 2021 van de NVM. De druk bij woningzoekenden blijft daarmee onverminderd hoog. De toegenomen schaarste leidt opnieuw tot forse prijsstijgingen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het vierde kwartaal van 2021 naar 438.000 euro en van een nieuwbouwwoning naar 466.000 euro.

Henk van Vliet, NVM-voorzitter afdeling Brabant Noordoost: "Als we kijken naar de ontwikkelingen van het afgelopen jaar binnen onze regio, dan zien we een gelijk beeld als het landelijke. Maar als we inzoomen op de ontwikkeling van alleen het laatste kwartaal van 2021, dan zien we dat de woningmarkt in het noordoosten van Brabant enigszins rustiger wordt. Natuurlijk is er nog steeds sprake van een forse schaarste maar wellicht is de gekte bij de koper er een beetje uit aan het gaan. Dit zien we niet alleen in de cijfers maar zo wordt er door een koper beetje bij beetje meer onderhandeld over de prijs en aanvullende voorwaarden. Van een gezonde markt is ook nog lang geen sprake en er moet, ook door lokale overheden, nog veel werk worden verzet om dit te bereiken. Als NVM willen we niet alleen toekijken maar die lokale besturen graag met raad en daad bijstaan. Zo kunnen we hen uit ervaring, onderbouwd met een schat aan actuele data, aangeven waar de grootste knelpunten binnen de verschillende gemeenten zitten.”

Ruim woningaanbod
NVM-voorzitter Onno Hoes: "Woningbezitters zetten hun woning niet te koop zonder uitzicht op een andere passende woning. We constateren dat de oplevering en realisatie van nieuwbouw stagneert. Dus stokt de doorstroming en loopt de markt vast. De focus op een ruimer woningaanbod is cruciaal. Daarom moeten we ook de nieuwbouw snel op gang krijgen. Dan komt de doorstroming op de woningmarkt op gang. Als NVM zetten we ons elke dag in om consumenten te voorzien van wooncomfort en woongenot. Dat is een grondrecht en onze leden voelen als geen ander hoe groot en dringend die behoefte in de samenleving is. Dat vereist het nodige en ik ben blij dat onze vraag om een Minister van Wonen en Volkshuisvesting met regie en doorzettingsmacht is ingevuld."