Afbeelding
Foto:

Het nieuwe buitenleven: wonen in je eigen tuin

In Zweden heet het friluftsliv, in Nederland noemen we het buitenleven: de drang om wat meer in de frisse lucht te verkeren. Deze is de laatste jaren toegenomen in ons land, en dat zien we terug in tal van verbouwingen. Van buiten- of woonkeuken tot veranda en van tuinkantoor tot afsluitbare overkapping, we benutten onze tuinen steeds meer als zijnde tweede huis. 

De veranda is ook in pakweg november een fijne plek om te vertoeven. Zeker als deze afsluitbaar is -dit kan heel handig door het aanbrengen van een glazen schuifwand- is het een behaaglijke plek om van de tuin te genieten. Je haalt meer buiten naar binnen en kijkt vanaf je veranda uit op het groen in je tuin. Verandaglas is glas van hoogwaardige kwaliteit, het ideale materiaal om zo’n schuifwand mee te realiseren die ook nog een ruimtelijker gevoel geeft.
Woon- of buitenkeuken
Dat ruimtelijke gevoel zien we tevens terug in de woonkeuken, die niet zelden ‘de tuin in’ is gebouwd, als een soort serre. Ook hier zijn glazen schuifwanden de oplossing. De woonkeuken is de plek waar je behalve kookt ook eet, visite ontvangt, werkt, spelletjes doet, et cetera. Er is meer contact met zowel je gezin als de visite, omdat je tijdens het koken niks van de gesprekken mist. Met de komst van een woonkeuken is de eveneens populaire buitenkeuken min of meer overbodig, al is een buitenkeuken wel een optie wanneer je een overkapping bouwt en écht buiten wilt kokkerellen. 

Overkapping
Hele avonden genieten, ook in de wintermaanden, dat kan onder een overkapping die waar dan ook in de tuin is gebouwd. Steeds vaker is dit een plek los van het huis, voor het echte buitengevoel. Vaak creëren mensen er een vuurplaats en een loungehoek. Is het slecht weer, dan zit je er droog en op hete dagen heb je er de schaduw voor verkoeling. Of zelfs een idyllische thuiswerkplek. Het is wel een kwestie van de Wi-Fi doortrekken naar buiten, maar dat is geen hogere wiskunde. 

Tuinkantoor
Over thuiswerken gesproken: wanneer die overkapping meer een huisje wordt door het geheel afsluitbaar te maken met eenzelfde glazen schuifwand, heb je een compleet kantoor in je tuin staan. Dat is anno nu hot item, zoals dat heet. Met gepaste afstand tot het huishouden, maar toch dichtbij genoeg om het reilen en zeilen in de gaten te houden, is dit de ultieme werkplek, het hele jaar door. In al deze gevallen geldt: het huis wordt meer waard na zo'n verbouwing.