't Kleurenbos bestaat 5 jaar.
't Kleurenbos bestaat 5 jaar.

Vijf jaar vrijeschoolonderwijs in Oss

Algemeen

OSS | In 2017 hebben twee Osse ouders het initiatief genomen om een vrijeschool te starten. Zij waren op zoek naar een onderwijsvorm die zij in Oss nog niet konden vinden en stuitten op het concept van Rudolf Steiner; grondlegger van de antroposofie en oprichter van de allereerste vrijeschool in 1919 te Stuttgart. Deze school groeide snel en tijdens een congres besloten toehoorders om in Den Haag ook een vrijeschool te stichten. Zo kwam in 1923 de eerste vrijeschool in Nederland. Inmiddels zijn er zo’n 900 vrijescholen verspreid over 50 landen in de wereld.

De naam vrijeschool betekent niet dat kinderen zelf bepalen wat zij willen leren, maar dat zij zich in vrijheid en op elk vlak van hun persoonlijkheid kunnen ontwikkelen. Het is een onderwijsconcept voor basis- en voortgezet onderwijs waarin leerkrachten ernaar streven dat een kind uitgroeit tot een volwassene die beschikt over:
-Helder denkvermogen (hoofd)
-Evenwichtig gevoelsleven (hart)
-Wilskrachtig handelen (handen)

Ritme
Zowel bij de kleuters als in de klassen verloopt de schooldag volgens een vast ritme. Ieder jaar staat in een klas een thema centraal met vertelstof (verhalen) die bij de ontwikkelingsfase van de leerlingen past. Vanaf klas 1 (groep 3) start iedere dag met periodeonderwijs waarbij leerlingen gedurende een aantal weken met hetzelfde vak bezig zijn. Daarna zijn de oefenuren om taal en rekenen verder in te oefenen. Tijdens deze uren zie je de leerlingen met regelmaat bewegen of zingen. Beweging bevordert immers de verbindingen in de hersenen. Na het oefenuur volgen vaklessen en kunsturen waarin de leerlingen kennis maken met onder andere toneel, natuur, techniek en handvaardigheid.

Vrijebasisschool ‘t Kleurenbos
In het vijfjarig bestaan van vrijebasisschool ’t Kleurenbos is er in Uden ook een middelbare vrijeschool opgericht; Waldorf Uden. Op dit moment is ’t Kleurenbos een kleinschalige, groeiende school waar eigentijds en zich ontwikkelend vrijeschoolonderwijs wordt vormgegeven.

Grondsteenspreuk
Het vijfjarig bestaan is bezegeld met een eigen grondsteenspreuk; een spreuk gemaakt door leerling, leerkracht en ouder. Voormalig stadsdichter Kitty Schaap heeft het proces gevolgd en een gedicht geschreven:
moge jij altijd blijven wie je bent

en worden wat je in je diepste wezen wilt,

jij onbeschreven blad

aan ons in liefde toevertrouwd

moge je groeikracht voor ons bos zijn

samen vruchtbare bodem vormen

waar stromen eindeloos samenvloeien,

schitteren met al je kleuren

koesteren we jouw onderzoekslust

jouw levensdrang, jouw energie

putten uit een schaal vol moed,
vruchten plukkend van elkaars bestaan