Veel stressklachten


89 procent van de Nederlanders ervaart klachten die voortkomen uit stress. Dit blijkt uit onderzoek van Welvaere, expert in hottubs en sauna's. Hiervoor werden meer dan 500 respondenten ondervraagd. 

Vermoeidheid (69%), slapeloosheid (36%) en prikkelbaarheid (48%) zijn de meest voorkomende klachten. Ook heeft een groot deel van de Nederlanders bij stress last van hoofdpijn of nek- en schouderklachten. Bij iets meer dan acht procent komen de klachten dagelijks voor. Ruim een kwart van de Nederlanders heeft wekelijks klachten vanwege stress.
93 procent van de vrouwen ervaart klachten van stress tegenover 87 procent van de mannen. Opvallend is dat mensen onder de achttien jaar minder stressklachten hebben ten opzichte van andere leeftijdsgroepen. Ook 65+'ers ervaren minder stress. In het onderzoek was geen verschil te zien tussen mensen met en zonder kinderen. "Als je steeds maar in de actieve stand staat, is je lichaam gestrester dan normaal en op den duur gaat je lichaam denken dat dat de ‘normale stand' is”, zegt Carolien Hamming, directeur van CSR. "Je komt moeilijker tot rust. Maar ook dat kan je lichaam best een tijd volhouden. Maar krijg je er vervolgens nog problemen bij, dan trek je het niet meer en leidt dit gemakkelijk tot burn-out.”