Repair Café-coördinator Marie-France van Oorsouw en bestuurslid Peter van Melick.
Repair Café-coördinator Marie-France van Oorsouw en bestuurslid Peter van Melick. Foto: Dick Hubertus

Repair Café ‘t Hart van Oijen: ‘weggooien? Mooi niet!’

Algemeen

OIJEN | Sinds 2015 biedt ’t Hart van Oijen als multifunctionele accommodatie onderdak aan het bloeiende verenigingsleven van het Maasdorp. Bestuurslid Peter van Melick: “Als bestuur van de beheerstichting zorgen wij voor de exploitatie van het gebouw. We willen de mogelijkheid bieden activiteiten te ontwikkelen waarbij mensen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten.”

‘t Hart van Oijen omvat basisschool De Kleine Weide met Kinderdagverblijf en Buitenschoolse Opvang, een grote sportzaal, annex theaterzaal met een groot podium, een horecagedeelte, biljartzaal en nog een aantal multifunctionele ruimtes. Peter van Melick: “Drumband Dios repeteert hier en geeft concerten, sportverenigingen gebruiken de sportzaal, met carnaval zijn er grote feesten, O.G.V.O. organiseert tal van activiteiten voor senioren, er wordt gebiljart en elke zondag genieten 50 ouderen voor 10 euro van een heerlijk 4-gangen diner, met als belangrijkste doel: elkaar ontmoeten. Kortom; dit is het kloppend hart van het Oijense verenigingsleven. We zijn blij dat Marie-France van Oorsouw een nieuwe activiteit heeft opgestart, het zogenaamde Repair Café.”
Marie-France: “Sinds anderhalf jaar woon ik met mijn vriend Sander Smit in Oijen en hebben we het initiatief voor het Repair Café genomen. Ik kende het fenomeen uit Berghem en we willen graag iets voor Oijen doen. Ik vind het een mooie manier om elkaar laagdrempelig te ontmoeten, duurzaam bezig te zijn en kapotte spullen een nieuw leven te geven. Voor mensen die met defecte apparaten binnenkomen is het fijn als die door vrijwilligers worden gerepareerd en de reparateurs hebben er ook voldoening van. We hebben nu 7 reparateurs en inmiddels op drie avonden gedraaid.”
Marie-France van Oorsouw vervolgt: “De avonden werden per keer beter bezocht. Behalve het repareren van elektrische apparaten werd er ook behoorlijk wat herstelwerk aan kleding verricht en bleken verschillende dames uitstekend met de naaimachine uit de voeten te kunnen. Leuk was dat een van de bezoekers er een enthousiast artikel in het wekelijks verschijnende dorpsblad Dorpsjournaal Oijen aan weidde. Op humoristische wijze vertelde hij hoe zijn kruimeldief en bladblazer werden gerepareerd. Het is een sociaal gebeuren, als inbrenger van een defect apparaat en reparateur samen iets oplossen. Spullen een tweede leven geven, elkaar helpen en dat alles onder het motto: Weggooien? Mooi niet!”
Het Repair Café is één keer per maand, op vrijdag van 19.30 tot 21.30 uur.