De skelterbaan in de verkeerstuin vond gretig aftrek bij de jonge vluchtelingen (foto Hans van der Poel).
De skelterbaan in de verkeerstuin vond gretig aftrek bij de jonge vluchtelingen (foto Hans van der Poel). Foto: Hans van der Poel 06 31918770

Kinderen van vluchtelingen genieten op speciale Verkeersdag

OSS | Kinderen van diverse nationaliteiten namen zaterdag deel aan een speciale Verkeersdag voor vluchtelingen in Oss. 

Op een plein naast het gemeentehuis was door VVN afdeling Maasland (Oss en Bernheze) in samenwerking met Thuis in Oss van alles georganiseerd. Op het programma stonden onder meer een verkeerstuin (skelters en andere voertuigen, verkeerslichten, oversteekplaats, verkeersborden) en ook de hulpdiensten als politie en brandweer waren, mét materieel, aanwezig. Er werden skateclinics gegeven door een erkend instructeur. De kinderen konden geschminkt worden bij ‘Tante Sannie’ en ook ‘Clown Fleur’ zorgt voor een onvergetelijke dag. Natuurlijk mocht een vrachtwagen voor het dodehoekproject niet ontbreken. Om het feest compleet te maken, konden de kinderen plaatsnemen achter het stuur van een vrachtwagen of landbouwvoertuig.
Medewerkers van politie, brandweer (ook jeugdbrandweer), ambulance Rode Kruis en de dierenambulance lieten zien wat ze allemaal doen. "We willen de doelgroep op een positieve manier laten kennismaken met de verschillende hulpdiensten", aldus de organisatoren.
Ook de volwassenen worden bij deze dag betrokken door hen kennis te laten maken met vluchtelingen van andere nationaliteiten. Dit door het maken van kleine, land- en cultuurspecifieke hapjes voor elkaar.
Heel bijzonder was dat een van de Oekraïense vluchtelingen een professionele poppenspeelster is. Zij gaf in Oekraïne verkeersvoorlichting d.m.v. een poppenspel. Tijdens de verkeersdag verzorgde zij voorstellingen.