De wethouders benadrukken dat de vraag of er überhaupt windmolens komen niet ter discussie staat. (Archieffoto)
De wethouders benadrukken dat de vraag of er überhaupt windmolens komen niet ter discussie staat. (Archieffoto) Foto:

'We willen iedereen betrekken bij de inrichting'

Vervolg van de voorpagina

De wethouders benadrukken dat de vraag of er überhaupt windmolens komen niet ter discussie staat, deze beslissing ligt al vast. De vraag is nu waar deze windmolens gaan komen en welke andere ontwikkelingen er eventueel gewenst zijn, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw, recreatie en natuur. Hooiveld: “We zijn aanbeland in het stadium waar we gaan bekijken hoe we de Duurzame Polder gaan ontwerpen en inrichten. We willen iedereen daarbij betrekken, vandaar de bewonersbijeenkomsten.” De laatste keer dat bewoners van de polder betrokken werden bij het project is alweer zo’n 2 à 3 jaar geleden. Wethouder Mike van der Geld (D66) van de gemeente Den Bosch: “We willen de bewoners er weer bijtrekken en met hen delen waar we nu zijn. Samen met bewoners, belanghebbenden en initiatiefnemers gaan we schetsen waar de molens kunnen komen.” Aan de hand van onder andere de bewonersbijeenkomsten, en in samenwerking met een ontwerpbureau, gaan de gemeenten daarna aan de slag met het ontwerpen van een aantal varianten of scenarios. “Eind 2023 moet er een voorkeursvariant gekozen worden”, aldus Hooiveld. Het is de bedoeling dat daarna vóór 2025 de bouw vergund is en dat vóór 2030 de windmolens gerealiseerd zijn.

Bewonersbijeenkomsten
Bij de bijeenkomsten kunnen bewoners dus met een breed scala aan zorgen en ideeën terecht. Van der Geld legt uit hoe deze bijeenkomsten in hun werk zullen gaan. “We beginnen plenair met een introductie om mensen er weer bij te betrekken en de nodige informatie te geven. Daarna gaan we decentraal verder met stands waar we mensen te woord staan en met hen in gesprek gaan zodat we kansen die zij zien of zorgen die zij hebben mee kunnen nemen in het ontwerp.” Zo zijn er op de bijeenkomsten stands voor verschillende thema’s zoals recreatie en natuur. Voor de gemeente Oss is er nog plek op 4 oktober in Lith. De bijeenkomsten op 20 september in het gemeentehuis in Oss en op 21 september in Geffen zitten al vol. Of er eventueel extra bijeenkomsten komen als deze zes allemaal vol raken konden de wethouders nog niet zeggen. Inschrijven kan op DuurzamePolder.nl.
Noodzaak
Van der Geld benadrukt de noodzaak van de energietransitie naar groenere energie. "De energieprijzen stijgen, dus we hebben haast. Daarnaast moeten we wat energie betreft ook meer onafhankelijk worden van het oosten waar de kraan dichtgaat. Het uitgangspunt voor Den Bosch is om 16 windmolens in ons deel van de polder te plaatsen.” Hoeveel windmolens er in de gemeente Oss gaan komen is nog niet duidelijk. De gemeente Oss heeft namelijk alleen een bepaalde hoeveelheid op te wekken energie vastgesteld. Hoeveel windmolens hiervoor nodig zijn hangt af van onder andere de locatie van de molens en een aantal andere factoren die pas later duidelijk
worden.
Zorgen
Bang dat de huidige beperkte capaciteit van het energienet problemen op gaat leveren voor het project zijn de gemeenten niet, dat zou tegen die tijd geen probleem meer moeten zijn. Hooiveld: "De beperkingen van het energienet zouden ons niet in de wielen moeten rijden, maar ik heb geen glazen bol.” Van der Geld vult aan: "Wat dat betreft zijn we ook afhankelijk van Enexis en met name TenneT (transmissienetbeheerder, red.).” Wat betreft de zorgen over het gevaar dat windmolens voor (weide)vogels kunnen vormen zegt Van der Geld: "We houden rekening met de zorg voor weidevogels om te zorgen dat we niet te veel schade berokkenen. Wellicht zijn er ook kansen voor weidevogels.”