De Mobiele Eenheid van de politie rukte uit na afloop van de wedstrijd rond 19.00 uur op zaterdag.
De Mobiele Eenheid van de politie rukte uit na afloop van de wedstrijd rond 19.00 uur op zaterdag. Foto:

Fans TOP Oss en FC Den Bosch op de vuist met elkaar en de politie

OSS | Op zaterdagavond, na de voetbalwedstrijd tussen TOP Oss en FC Den Bosch, hebben voetbalsupporters zich flink misdragen in Den Bosch. Nadat TOP Oss met 4-1 verloren had braken fans van Oss rond 19.00 uur door een hek en gingen het veld op. Supporters van beide teams gingen met elkaar op de vuist. Ook werden er stenen en fakkels naar agenten gegooid en sloegen supporters met broekriemen, meerdere stewards en agenten raakten gewond. Elf personen zijn aangehouden.

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch vond de dreiging dusdanig groot dat hij een acuut noodbevel uitgevaardigde. Het noodbevel was van kracht tot 20.30 uur. Eén steward liep zware verwondingen op nadat hij een hek op zijn hoofd kreeg. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht met een ambulance. Twee agenten die gewon raakten doen aangifte. De mobiele eenheid trad op doormiddel van charges. Op de terugrit naar Oss ging het in een van de bussen wederom mis op de kruising aan de Molenstraat in Rosmalen. De mobiele eenheid kwam met veel man in actie. Een van de vier bussen werd onder politiebegeleiding naar een politiebureau gebracht. Zaterdagavond werden elf verdachten uit Oss, Berghem en Den Bosch aangehouden, de politie sluit meer aanhoudingen de komende dagen niet uit. Op dit moment worden alle camerabeelden en beelden van bodycams die de agenten droegen onderzocht. 

Maatregelen
Burgemeester Mikkers: "De agressie en het geweld gisterenavond tegen de politie en stewards zijn onacceptabel. Ik wil in overleg met alle betrokken partijen, waaronder de clubs en de KNVB, kijken naar gepaste maatregelen. Want bij voetbal moet het plezier centraal staan. Voor alle bezoekers, jong en oud. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, wordt niet getolereerd. Dat zal iedereen onderstrepen.” Een woordvoerder van FC Den Bosch liet weten dat er op zaterdagavond is gesproken over het spelen zonder uitpubliek bij toekomstige wedstrijden tussen de twee clubs. Jack van Lieshout, algemeen directeur van TOP Oss, liet zondagochtend weten dat dat inderdaad één van de opties is. Hij verwacht sancties tegen TOP Oss vanuit de KNVB en zegt dat zij van plan zijn om in gesprek te gaan met de supportersverenigingen. Ook heeft hij begrip voor een eventuele schadeclaim van FC Den Bosch. Die club wil zover nog niets zeggen over eventuele maatregelen tegen hun supporters.