Basisschool de Bunders

VEGHEL | Mede op basis van het door de raad vastgestelde Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2017-2020 heeft het college in december 2019 besloten om een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen voor de vervangende nieuwbouw van basisschool de Bunders in Veghel. Tijdens de voorbereidingsfase is naar voren gekomen dat het vanuit stedenbouwkundig, ruimtelijk en verkeerstechnisch oogpunt de voorkeur geniet om de nieuwbouw op nagenoeg dezelfde plek als huidige gebouw te situeren, aan de Langedonk 1 dus. 

Als gevolg hiervan dient het huidige gebouw eerst gesloopt te worden, voordat met de nieuwbouw kan worden gestart. Dit betekent dat er ter overbrugging naar de nieuwbouw tijdelijke huisvesting noodzakelijk is.
Het college heeft besloten om de tijdelijke huisvesting van basisschool de Bunders aan de Buitendonk 3 in Veghel te bekostigen en hiervoor een bedrag van 53.000 euro beschikbaar te stellen. "Dat is op dezelfde locaties als waar de school nu staat. De entree komt alleen op een andere plek waardoor het adres afwijkt. Hetzelfde gebouw dus alleen een andere vleugel”, verduidelijkt een woordvoerder van de gemeente. De tijdelijke huisvesting grenst aan het huidige schoolgebouw en werd tot voorheen tijdelijk gebruikt door De Uilenbrink. De leerlingen worden in een bestaand gebouw opgevangen. "Dat gebouw is al eerder voor onderwijsdoeleinden ingezet. In een verleden behoorde dit gebouw tot basisschool de Bunders, maar het is indertijd als gevolg van de terugloop van het leerlingenaantal aan de gemeente overgedragen. Daarna heeft dit gebouw onderdak geboden aan tal van maatschappelijk organisaties, alvorens het van 1 augustus 2019 tot 1 mei 2021 in gebruik is geweest bij basisschool de Bunders”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. Het nog niet duidelijk wanneer de leerlingen van De Bunders hun intrek kunnen nemen in een nieuw pand. "Er wordt uitgegaan van een bouwtijd voor de nieuwbouw van één jaar. De start van de bouw is echter afhankelijk van diverse factoren, waaronder de sloop van het huidige gebouw”, besluit een gemeentewoordvoerder.