De sportclubs zijn weer open. Wedstrijden mogen alleen binnen de eigen club worden gespeeld.
De sportclubs zijn weer open. Wedstrijden mogen alleen binnen de eigen club worden gespeeld. Foto:

Versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport, horeca dicht

VEGHEL | Voor sport, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari weer meer mogelijk. Het kabinet besloot afgelopen vrijdag over deze opening en de voorwaarden die gelden, zoals aanscherping van de mondkapjesplicht. “Het enorme aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere voorzieningen, waaronder de horeca voort te zetten. Tot dinsdag 25 januari wanneer opnieuw wordt besloten of er meer kan”, aldus premier Mark Rutte.

Nadat op 10 januari de scholen in het primair en voortgezet onderwijs openden, is het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs sinds maandag hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten zijn weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet welkom. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft verplicht bij sport- en cultuurbeoefening binnen vanaf 18 jaar.
De deuren van de detailhandel gaan dagelijks weer open, tot 17.00 uur. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden en er geldt een bezoekersnorm. Kappers, nagelstudio's, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen mogen weer werken tot 17.00 uur.
De mondkapjesplicht en het advies wordt uitgebreid. Geen stoffen mondkapjes meer.
Als je een huisgenoot of nauw contact bent van iemand die positief getest is op Covid-19, hoef je niet in quarantaine te gaan als je: korter dan acht weken geleden positief getest bent, hersteld bent en geen klachten hebt of langer dan één week geleden een boostervaccinatie hebt gehad.