Bernadette Basisschool in Veghel.
Bernadette Basisschool in Veghel.

Hoe zit het met de ventilatie op de basisscholen?

Algemeen

VEGHEL | Een goede ventilatie in schoolgebouwen helpt tegen de verspreiding van het coronavirus. Scholenkoepel Verdi, ontstaan uit de fusie van Skipov en SKOSO, en de gemeente Meierijstad zijn druk bezig met het in kaart brengen van de situatie per school. 

Paul Meessen is voorzitter College van Bestuur van Verdi. Hij laat weten dat de twintig Verdi-scholen in Meierijstad er in het algemeen goed voor staan. “Alle scholen voldoen aan de eisen die vanuit het bouwbesluit gesteld worden, maar de ventilatie bij nieuwe scholen is natuurlijk beter op orde dan bij de oudere gebouwen. Het is alleen financieel niet haalbaar om alle gebouwen in korte tijd aan te pakken. Dan moet de overheid echt met geld over de brug komen. We hebben in Meierijstad best een behoorlijk aantal schoolgebouwen op leeftijd, zoals gezegd kunnen we die niet allemaal tegelijk aanpassen. We gaan samen met de gemeente kijken wat er wel en niet kan”, legt Meessen uit.
Volgens hem zijn er geen scholen die in de problemen komen met ventilatie. “Wel moeten sommige scholen op een natuurlijke manier ventileren. Dat houdt in ramen en deuren open. Dat is minder comfortabel en niet duurzaam. Willen we dit meteen goed aanpakken dan moet er geld beschikbaar worden gesteld.”

Luchtzuiveringsapparaten
Daarnaast wordt er gekeken naar de proef rond luchtzuiveringsapparaten waar de Technische Universiteit Eindhoven en de Katholieke Universiteit Leuven mee bezig zijn. “We vragen samen met de provincie aandacht bij het Rijk om middelen beschikbaar te stellen voor goede ventilatie van schoolgebouwen”, laat wethouder Coby Van der Pas weten.
De gemeente kan tot en met 30 april 2022 overheidssubsidie aanvragen om de ventilatie te verbeteren.
Op pagina 7 staat een uitgebreid interview met Paul Meessen van Verdi.