Afbeelding
Foto:

Volkelse F-16’s beoefenen
Basic Fighter Manouvres

VOLKEL | F-16’s van vliegbasis Volkel beoefenen tot en met vrijdag 20 mei de Basic Fighter Manoeuvres (BFM). Hierbij vechten twee of meerdere gevechtsvliegtuigen tegelijkertijd met elkaar. Dat gebeurt in de lucht tussen de 2 en 22 kilometer hoogte in militair oefengebied.

Voor de gehele periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om de F-16's op te wachten boven de Noordzee en bij te tanken voor, tijdens en na hun BFM-training. Op enkele datums is er vooralsnog geen tankercapaciteit beschikbaar en zijn de gevechtsvliegtuigen genoodzaakt hun training boven land uit te voeren. Daarvoor is een militair oefengebied boven Brabant en vliegbasis Volkel aangewezen. Daarom kan dan hoog in de lucht een rommelend geluid hoorbaar zijn.
De Volkelse F-16's vertrekken drie keer per dag voor hun BFM-missies. Als er tankvliegtuigen beschikbaar zijn, vliegen de F-16's van vliegbasis Volkel meteen door naar de Noordzee. Eenmaal in het oefengebied aangekomen worden de gevechtsvliegtuigen in de lucht bijgetankt door de tankvliegtuigen. Zo kunnen vliegers de maximale tijd benutten voor hun BFM-training in het oefengebied boven de Noordzee. Aansluitend keren ze terug naar vliegbasis Volkel.
Bij het beoefenen van de BFM wordt het uiterste gevraagd van de F-16‘s en de vliegers. Tijdens het luchtgevecht worden korte bochten gedraaid om in de ideale positie achter de tegenstander te kunnen komen. Daarom vliegt een F-16 tijdens deze training zo licht mogelijk en zonder de twee externe brandstoftanks die normaal onder de vleugels hangen. Dat is de reden dat de F-16's getankt moeten worden, omdat ze anders al snel weer terug moeten keren.