Rien Verhagen (CDA), Miranda Kerkhof - Ulehake (HIER) en Arie de Zwart (PvdA-GroenLinks).
Rien Verhagen (CDA), Miranda Kerkhof - Ulehake (HIER) en Arie de Zwart (PvdA-GroenLinks).

Coalitieakkoord in grote lijnen is gepresenteerd

VEGHEL | Naast de presentatie van het beoogd college was er woensdagmiddag in het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode ook aandacht voor het bereikte coalitieakkoord. “Het is een intensieve periode geweest. De gesprekken waren flexibel, constructief en positief. Ik heb veel vertrouwen in de komende bestuursperiode. Samen willen we het beste voor Meierijstad”, aldus Jan Goijaarts (CDA), beoogd wethouder, namens het hele college.

CDA, HIER, VVD en PvdA-GroenLinks hebben woensdag een ‘coalitieakkoord in grote lijnen’ gepresenteerd met daarin de plannen voor de komende vier jaar. Volgens de coalitie is dit akkoord ‘in een goede sfeer en samenwerking bereikt’. Het is een akkoord op hoofdlijnen, zodat er ruimte blijft bij de uitwerking in een collegewerkprogramma, in de gesprekken met de samenleving en het debat met de gemeenteraad. Goijaarts: “Bovendien leven we in onzekere tijden. Denk aan de oorlog in Oekraïne en de stijgende hypotheekrentes. Door dit soort ontwikkelen zal ook ons kabinet keuzes moeten maken welke direct impact kunnen hebben op Meierijstad. Daar moeten we rekening mee houden.”

‘Zon op dak’
De komende bestuursperiode zet het nieuwe college van CDA, VVD, HIER en PvdA-Groen-Links in op uitvoering en geven ze, naar eigen zeggen, prioriteit aan de volgende punten:
- Wonen en dan met name de woningbouwversnelling;
- Energiebesparing en de opwek via ‘zon op dak’;
- De projecten: het Omnipark, het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode, een gasloze wijk en de Strategische Visie op Meierijstad;
- Een inclusieve samenleving, waarin iedereen in Meierijstad kan meedoen;
- Een baangarantie of een zinvolle dagbesteding voor iedereen in 2025.

Toch zijn er meer punten in het coalitieakkoord die opvallend zijn. Zo wordt de bereikbaarheid van De Noordkade met het openbaar vervoer specifiek genoemd. 'Behoud van het huidige niveau van aanbod openbaar vervoer en versterking waar mogelijk met aandacht voor de Noordkade en de kleine kernen', valt er te lezen in het akkoord. Iets wat op De Noordkade en in de kleine dorpen ongetwijfeld goed is ontvangen. Daar is al vaker de wens uitgesproken om beter bereikbaar te zijn met het ov.
Wat betreft de OZB rekent het college de trendmatige verhoging in. Over het behoud van het openlucht zwembad in Veghel en de komst van eventuele windmolens staat in het coalitieakkoord niets verhelderend. Dat wordt dus afwachten.

Politie en brandweer
In het coalitieakkoord is wel opgenomen dat het college graag een politiebureau voor het politieteam in Meierijstad wil behouden. De brandweer moet op haar beurt kwalitatief kunnen presteren met een daarbij passende huisvesting. Dat zou goed nieuws zijn voor de brandweer in Veghel. Zij klagen al langer over achterstallig onderhoud in de brandweerkazerne aan het Stadhuisplein.