Vlagviering Kloosterveldt met van links naar rechts: Rene Beks, Rik Compagne en Jan van Vucht.
Vlagviering Kloosterveldt met van links naar rechts: Rene Beks, Rik Compagne en Jan van Vucht. Foto:

Hoogste punt gevierd bij nieuwbouw ‘wijk van de toekomst’

Algemeen

VEGHEL | Aan de rand van Veghels Buiten groeit Kloosterveldt. Deze nieuwbouwwijk is niet alleen architectonisch bijzonder vanwege de kloosteropzet, maar ook door de evenwichtige mix van koop, vrije sector huur en sociale huur. Iedereen die graag landelijk wil wonen heeft in Kloosterveldt mogelijkheden. En daarmee sluit het precies aan bij het nieuwe overheidsbeleid dat streeft naar gevarieerde woongebieden voor een mix van doelgroepen. Inmiddels is het hoogste punt bij de bouw bereikt en samen met woningcorporatie Area, gemeente en bouwmedewerkers werd dat deze week gevierd. Jan van Vucht (Area), wethouder Rik Compagne en Hendriks Coppelmans directeur René Beks hesen de vlag in top en legden de eerste dakpannen. 

Tussen Veghel en Erp wordt sinds februari hard gewerkt aan in totaal 76 woningen in een van de laatst te realiseren woongebieden in het zuidelijk deel van Veghels Buiten. Kloosterveldt ligt aan drie zijden vrij tussen de velden, een groene houtwal en een landweggetje en wordt omsloten door water. Achter deze gracht verrijst een buurtschap dat stedenbouwkundig en architectonisch is opgezet als een klooster. 


Wethouder Rik Compagne is enthousiast over de landelijke setting.

Over de landelijke setting is wethouder Compagne enthousiast, maar hij is vooral ook blij met de mix aan woningtypes en de opzet en ontwerp-kwaliteit van het plan. “De prachtige ligging met de gracht valt direct op. Mooi dat je hier kan wonen met elke beurs. En de uitstraling van het ontwerp is echt top”. Dat beaamt ook Area-bestuurder Jan van Vucht: “Het kloosterconcept met de appartementen in het carrévormige hoofdgebouw, de kloostertuin en de woningen daaromheen is duidelijk herkenbaar. De snelheid waarmee hier gebouwd wordt doet me goed. Des te eerder kunnen we onze huurders straks de sleutel overhandigen.”

Levensduur
Ontwikkelaar Hendriks Coppelmans die de woningen in Kloosterveldt bouwt, is initiatiefnemer van het plan. “We hebben de samenwerking opgezocht met lokale partijen en bewust gekozen om ook huur mogelijk te maken”, vertelt René Beks, directeur ontwikkeling & innovatie. “Wonen moet geweldig zijn voor iedereen vinden wij. Wel hebben we de kwaliteit van het plan steeds goed voor ogen gehouden. In samenwerking met onder andere architect Peer Wolkers van Omni Architecten zijn we daarin goed geslaagd. Zo hebben we gekozen voor materialen met een lange levensduur en een hoogwaardige uitstraling. De getoogde bakstenen kloostermuur die de twee-onder-een-kapwoningen via de voorgevel aan elkaar verbindt, is echt iets bijzonders. We bouwen hier nieuwe monumenten voor de toekomst.“


Kloosterveldt van boven.

Vrijstaande landhuizen
Kloosterveldt bestaat uit veel verschillende woningtypes. Er komen 27 vrije sector huurwoningen en 17 koopwoningen. In de koopsector gaat het om 4 levensloopwoningen (met slaapkamer en badkamer op de begane grond), 14 twee-onder-eenkapwoningen en 3 vrijstaande landhuizen met vrij uitzicht op het water en de omliggende velden. Er zijn nog twee landhuizen beschikbaar. Meer informatie hierover is te vinden op www.kloosterveldt.nl. Voor Area komen er 32 sociale huureenheden (20 appartementen en 12 eengezinswoningen). De woningen worden eind 2022 aangeboden via www.OnsHuiz.nl.
De eerste woningen in Kloosterveldt worden naar verwachting eind dit jaar opgeleverd. Na de zomer van 2023 zijn alle woningen in het plangebied klaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding