De kroonkurken worden voorbereid door er gaatjes in te drukken.
De kroonkurken worden voorbereid door er gaatjes in te drukken.

Recordpoging langste ketting van kroonkurken in Zijtaart

Algemeen

ZIJTAART | In Zijtaart wordt er op zondag 3 juli een poging gedaan om het wereldrecord ‘De langste ketting van kroonkurken’ te verbreken. Het idee ontstond ruim twee jaar geleden bij Evenementengroep Zijtaart.

Het eerste record stond op 31.170 stuks en het tweede record werd gevestigd in België en stond op 87.575. Het huidige record staat op maar liefst 216.642 kroonkurken. De organisatie verwacht dat zij op 3 juli om 13.00 uur een ketting van maar liefst anderhalf miljoen kroonkurken kunnen presenteren, met een geschatte lengte van minimaal zes kilometer. De ketting wordt opgemeten door notaris Bram van den Boogaart van SVN Notarissen. Om 15.00 uur is de officiële bekendmaking van de behaalde lengte en de aantallen. “De verwachting is dat we dan het huidige wereldrecord van 960 meter verpulverd hebben”, aldus de organisatie. 

Demonstraties
Verder zijn er ook activiteiten voor bezoekers georganiseerd, onder begeleiding van muziek door Ketelaars Geluid uit Veghel. Zo is er een tentoonstelling van de bierdopjes verzameling van Daan van Zutphen, zijn er demonstraties over hoe de ketting gemaakt wordt en is er een wedstrijd kroonkurk werpen. Het huidige record voor deze laatste activiteit staat momenteel op 69,9 meter. Bij een met bierdopjes beplakte caravan van LimoZin uit Boxtel kun je terecht voor een koud biertje. Heb je nog kroonkurken liggen, dan kun je deze op de dag zelf vanaf 13.00 uur inleveren op het Dorpsplein. De opbrengst van het metaal komt, samen met de opbrengst van het kroonkurk werpen, geheel ten goede aan de Stichting Duchenne Parent Project.