Goossens heeft 6.228 zonnepalen op het dak van het warehouse-servicekantoor geplaatst.
Goossens heeft 6.228 zonnepalen op het dak van het warehouse-servicekantoor geplaatst. Foto:

Goossens plaatst zonnepanelen op dak warehouse in Veghel

VEGHEL | Goossens is een stap dichter bij de duurzaamheidsambitie om in 2030 een net zero interieurretailer te zijn. Onlangs zijn zij namelijk een energieke samenwerking aangegaan met Eneco en abrdn. Samen hebben zij in totaal 6.228 zonnepalen op het dak van het warehouse-servicekantoor in Veghel geplaatst.

Deze zonnestroominstallatie, die inmiddels in gebruik is genomen, is jaarlijks goed voor zo’n 2.287.000 kWh duurzaam opgewekte zonne-energie. Daarmee schakelt het complex in een keer over op volledig groene energie. En omdat het warehouse ‘maar’ 1.300.000 kWh per jaar verbruikt, worden de Goossens stores met de overproductie van bijna 1.000.000 kWh grotendeels verduurzaamd. De overige energie die in de winkels wordt verbruikt, is ingekochte waarborgwind, oftewel: 100 procent Nederlandse windenergie.

Belangrijke stap
Dit alles is een belangrijke stap in de duurzaamheidsambitie van Goossens om in 2030 een duurzame collectie te realiseren, een operatie zonder negatieve milieu-impact te voeren en zoveel mogelijk mensen te bereiken met woon- en werkgeluk, ook als dit (tijdelijk) niet vanzelfsprekend is. Bart Goossens, algemeen directeur van Goossens, vertelt: “Als derde generatie binnen ons familiebedrijf zie ik het als een kans om onze duurzame bedrijfsstrategie echt door te voeren. Zowel in de meubels die we leveren als de wijze waarop onze bedrijfsprocessen zijn ingericht. Daarom zijn we een samenwerking met Eneco aangegaan voor de realisatie en exploitatie van een zonnestroominstallatie. Zo kunnen we voortaan werken op CO2-neutrale energie van de zon.”
Het warehouse in Veghel - dat eigendom is van abrdn - heeft een dakoppervlakte van 31.000m2. Hierdoor is het volgens Goossens dé perfecte plek voor een zonnestroominstallatie. De drie partijen hebben in een nauwe samenwerking de optimale wijze om de zonnepanelen te plaatsen onderzocht, zodat er voldoende energie werd opgewerkt om de gehele locatie van duurzame energie te voorzien.
De samenwerkingsovereenkomst die de drie partners hebben gesloten kent een looptijd van 20 jaar. Gedurende deze periode verzorgt Eneco het volledig beheer en onderhoud van de zonnestroominstallatie. "Dit is een enorme stap voorwaarts om bij alle Goossens panden over te schakelen naar duurzaam opgewekte zonne-energie”, laten ze bij het familiebedrijf weten.