Gabriela (10) uit groep 6, Chloë (10) uit groep 6, directrice Ellen Vos, Eymen (11) uit groep 6 en Aras (10) uit groep 5.
Gabriela (10) uit groep 6, Chloë (10) uit groep 6, directrice Ellen Vos, Eymen (11) uit groep 6 en Aras (10) uit groep 5.

Ellen Vos vertrekt bij basisschool De Vijfmaster: ‘Afscheid met een dubbel gevoel’

Algemeen

VEGHEL | Ellen Vos is bezig aan haar laatste dagen als directrice van De Vijfmaster. De Erpse verlaat na tien jaar de Veghelse basisschool voor een nieuw avontuur bij De Taalvijver.


Ellen Vos genoot van een speciale afscheidsdag afgelopen vrijdag. 

Het vertrek van Vos kwam toch een beetje als een verrassing. De directrice is een zeer gewaardeerde kracht binnen de Veghelse onderwijswereld en wordt op De Vijfmaster op handen gedragen. Zowel het personeel als de kinderen lopen met juffrouw Ellen, zoals ze liever genoemd wil worden, weg. Toch heeft ze besloten om te vertrekken bij de Veghelse basisschool, maar waarom?
Het is lastig. Ik werk hier nu tien jaar en het is mooi geweest. Het is een goed moment om het stokje door te geven. We hebben ontzettend veel mooie dingen met elkaar gedaan en nu is het tijd voor een frisse wind. Ik maak graag plaats voor iemand die er weer met open vizier in kan.

Een afscheid met een dubbel gevoel dus?
Absoluut. Ik zou hier nog twintig jaar kunnen werken. De Vijfmaster is geweldig. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin gehad en ga de school zeker missen.

Maar toch trek je de deur op 22 juli dicht.
Ik moet zelf ook in ontwikkeling blijven. Als ik hier blijf werken dan zou het kunnen betekenen dat ik het team niet meer echt in ontwikkeling breng, terwijl je altijd moet openstaan voor nieuwe dingen. Het is niet zo dat ik daar nu niet voor opensta, maar zoiets kan er op een gegeven moment insluipen. Dat risico wil ik niet lopen.

Hoe laat je De Vijfmaster achter?
Heel tevreden. Het is een enthousiaste club leerkrachten met geweldige leerlingen. De school staat als een huis. Het gebouw waar de school is echt een cadeautje. Het is een geweldige plek. Ook na school is er hier van alles te doen.

Waar ben je het meest trots op?
Tien jaar geleden begon ik op De Vijfmaster met de allerliefste kindjes in het lelijkste gebouw van Veghel. Nu neem ik afscheid van de allerliefste kinderen in het allermooiste gebouw. De bouw van de nieuwe school heeft veel voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is het ons gelukt. We hebben dat met z’n allen voor elkaar gekregen. Daar ben ik onwijs trots op.
Daarnaast zijn we een school waar iedereen welkom is. De kinderen voelen zich fijn en we bieden onderdak aan leerlingen uit veel verschillende culturen, ongeacht wie of wat je bent of waar je vandaan komt. Met z’n allen zijn wij een superleuke school.

Wat is het geheim achter een succesvolle directrice?
Ik vind het belangrijk dat je iedereen kent. Dus zowel personeel, kinderen als de ouders. Het gaat om betrokkenheid. Dat komt de chemie ten goede. Je moet in mijn ogen geen leidinggeven vanuit je eigen werkkamer, maar juist de school in.

Sta jezelf dan ook nog voor de klas?
Absoluut. Als jij straks weg bent, moet ik invallen. Dat doe ik met alle plezier.


Voordat Vos directrice van De Vijfmaster werd was ze in dezelfde functie actief op Sint-Nicolaas in Boerdonk. Vanaf 1 augustus gaat ze zich fulltime richten op De Taalvijver. De Taalvijver in Veghel is een schakelklas voor kinderen van 4 jaar tot en met 11 jaar die rechtstreeks uit het buitenland komen. Susan Jansen is de opvolger van Vos.


Wat is het ultieme hoogtepunt geweest in tien jaar De Vijfmaster?
De Koningsspelen in 2017. We hadden de eer om Koning Willem Alexander en Koningin Maxima te mogen ontvangen. Ze verzorgden de landelijke opening van de Koningsspelen. Onze kinderen vonden het geweldig. De dag verliep perfect.
Verder is het project IMC-basis een hoogtepunt. Bij IMC-basis laten we nieuwsgierige leerlingen van groep 7 en 8 kennismaken met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden.
 

Zijn er ook dieptepunten?
Eerlijk gezegd niet nee. Daar ben ik enorm dankbaar voor. Ik ben iedere dag met ontzettend veel plezier van Erp naar Veghel gefietst en op het einde van de dag weer terug. (Lachend): Thuis vonden ze wel dat ik heel vaak laat thuis was.


Gabriela (10) uit groep 6, Chloë (10) uit groep 6, directrice Ellen Vos, Eymen (11) uit groep 6 en Aras (10) uit groep 5.

Hoe zou je De Vijfmaster beschrijven?
Een superleuke school waar hard gewerkt wordt en welbevinden centraal staat. Er wordt een goede basis gelegd voor rekenen, taal en lezen. In de middag zijn we themagericht bezig. En dat geldt voor alle groepen.

Krijgt de school genoeg waardering?
Wel van direct betrokkenen en alle ouders en kinderen die bij ons op school zitten. Voor niet-directbetrokkenen heb ik een leuke tip: maak eens een afspraak om een kijkje te komen nemen en laat je verrassen.

Je vertrekt vanaf volgend schooljaar naar De Taalvijver. Iets compleet anders. Waarom word je daar locatieleider?
Daar valt nog veel te winnen. Ik ben daar al werkzaam. De Taalvijver heeft een enorme vlucht genomen in het aantal kinderen. Ik wil zorgen voor stabiliteit en onderwijsontwikkeling. Het is echt een mooie uitdaging.

Wat zou je graag willen veranderen aan De Taalvijver?
De locatie! Heel oneerbiedig gezegd zit De Taalvijver nu weggestopt in Veghel-Noord. Verder wil ik van De Taalvijver meer een expertisecentrum maken waar ook volwassenen terecht kunnen.

Het afscheid nadert. Afgelopen vrijdag was er een speciale afscheidsdag voor je georganiseerd. Hoe was dat?
Fantastisch. Ik heb ervan genoten.
Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn periode op De Vijfmaster. Supertrots loop ik hier straks de deur uit. Je moet ook niet te lang op dezelfde plek blijven. Het is tijd voor een nieuwe uitdaging.

Afbeelding
Gabriela (10) uit groep 6, Chloë (10) uit groep 6, directrice Ellen Vos, Eymen (11) uit groep 6 en Aras (10) uit groep 5.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding