Afbeelding
Foto:

Oproep nabestaanden oorlogsslachtoffer

VEGHEL | Peter van Hoek uit Rosmalen is op zoek naar nabestaanden van Petrus (Piet) Johannes Ketelaars die op 16 december 1902 in Veghel geboren werd en tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven werd gebracht. Zijn graf op het kerkhof in Nuland is sinds een paar jaar een gemeentelijk oorlogsmonument. Van Hoek: “Het graf is dusdanig oud en versleten dat er nu door de gemeente een subsidie gegeven wordt om het graf te restaureren. De restauratie gaat binnenkort beginnen.” Graag zou hij eventuele familie van Ketelaars hierover informeren.

Van Hoek vertelt hoe Ketelaars om het leven werd gebracht: “Op 9 september 1944 vond er op Mariaoord te Rosmalen een vreselijk oorlogsdrama plaats. De Duitsers hebben daar twee mensen vermoord omdat ze ten onrechte verdacht werden van diefstal.” Eén van hen was dus Ketelaars, de ander was een oom van Van Hoek, Piet Voets. Ketelaars en Voets hadden een kind dat door Duitse militairen was achtergelaten mee naar huis genomen aan de Rijksweg in Rosmalen. De zus van Voets, die verkering had met Ketelaars, wilde het kindje verzorgen. Toen zij het kind aangaven bij de gemeente kwamen de Duitsers hier achter en werden de twee mannen van hun bed gelicht. “Ze werden beschuldigd van diefstal en ter plekke op Mariaoord door de Duitsers doodgeschoten”, aldus Van Hoek. “Beiden zijn indertijd in één graf begraven op het kerkhof van de Sint Jans Onthoofding Kerk in Nuland omdat Rosmalen toen bij de parochie Nuland hoorde.” Mocht u familie van Petrus Johannes Ketelaars zijn en interesse hebben om meer te weten te komen dan kan u contact opnemen met Peter van Hoek via petervanhoek@planet.nl. De Heemkundekring Rosmalen is ook van plan een film te maken over het drama.


Veel interviews en nieuws in Bedrijvig Meierijstad

VEGHEL | De nieuwste editie van Bedrijvig Meierijstad is verschenen. Het bedrijvenmagazine wordt verspreid onder ondernemers in de gemeente Meierijstad en Heeswijk-Dinther. Met in deze editie weer veel interessante interviews.

Wij zijn altijd op zoek naar lokaal ondernemersnieuws. Heeft u opvallend nieuws uit de ondernemerswereld in Meierijstad/Heeswijk-Dinther of uw eigen bedrijf? Een opening, een jubileum, een overname, een directiewisseling, een belangrijke deal? Stuur een mail met uw melding naar: mark@talvimediacentrum.nl of redactie@stadskrantveghel.nl.


Gratis computercursus Klik & Tik in Bibliotheek 

VEGHEL | Wil je ook leren omgaan met de computer en het internet? Met de programma's van Klik & Tik leer je stap voor stap en op eigen tempo hoe de computer werkt. Je leert websites bekijken, e-mailen, bestanden downloaden, veilig surfen en scannen met de QR-code. Met veel videovoorbeelden en in begrijpelijke taal.

Vanaf september zijn er weer plaatsen vrij voor nieuwe deelnemers. De cursus is op woensdag van 10.30 tot 12.00 uur en op vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur in Bibliotheek Veghel. Aanmelden via: 0413-342705 of mariejosemathijsen@nobb.nl.