De laatste spoorbrug is inmiddels teruggeplaatst aan het spoor in Veghel.
De laatste spoorbrug is inmiddels teruggeplaatst aan het spoor in Veghel.

Dwars door Meierijstad: In het spoor van het Duits Lijntje

Algemeen

VEGHEL | Dit voorjaar is een nieuw wandeltraject geopend, dwars door Meierijstad langs het Duits Lijntje. Langs de route zijn volop verhalen te ontdekken. De voormalige spoorlijn van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij (NBDS) werd in 1873 geopend. De lijn vormde een belangrijke schakel voor het internationale treinverkeer tussen Londen en Sint-Petersburg. Treinen rijden hier nu niet meer. Het spoor maakt ruim baan voor de natuur. In Meierijstad zijn nog volop sporen van het Duits Lijntje te vinden. ln deze serie duiken we in de vele verhalen langs het spoorwegtrace´. Deze keer: de spoorbrug over het kanaal. 

Tot een paar jaar geleden lag over de Zuid-Willemsvaart een spoorbrug. In de loop der tijd hebben daar drie verschillende spoorbruggen gelegen. De laatste brug werd in 2014 bij de verbreding van de Zuid-Willemsvaart verwijderd en is inmiddels teruggeplaatst aan het spoor in Veghel (ter hoogte van de Middegaal/Gasthuisstraat).

Onfortuinlijke brugwachter 
Soms had de brugwachter die hier werkte een pechdag. Zo ook in december 1925. Er ligt sneeuw en het is glad. De brugwachter heeft net de brug voor het treinverkeer geopend. Schepen moeten even wachten op de passerende trein. Plotseling glijdt de man uit en de sleutel van de brug belandt in het water. Ai, snel op zoek naar de reservesleutel! Die blijkt op het station in Gennep te liggen, ruim dertig kilometer verderop.

Verloren sleutel 
De brugwachter haalt nog net de laatste trein naar dit station. Maar voor de terugweg moet hij zich per fiets door de koude nacht naar Veghel spoeden. Als de onfortuinlijke man in de vroege ochtend weer terug is op zijn post liggen er dertig vaartuigen voor de brug op hem te wachten. En de sleutel die op de bodem van het kanaal belandde? Wie weet komt die ooit nog eens boven water.

Wandelschoenen
Ontdek het hele verhaal, de hele wandelroute en nog veel meer verhalen (van Olland tot Mariaheide) op www.bezoekmeierijstad.nl/duitslijntje.
Trek je wandelschoenen aan en volg het spoor van keizers en pelgrims, spoorwachters en smokkelaars, bezetters en bevrijders.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding