Henk, Patrice en Conny. (foto: Peter Noy)
Henk, Patrice en Conny. (foto: Peter Noy) Foto: Peter Noy

Henk van der Pas wint fotowedstrijd IVN Uden: 'Het spelen met licht is leuk'

UDEN | De officiële prijsuitreiking van de fotowedstrijd 50 jaar IVN Uden werd zaterdagmiddag vanwege de geldende coronamaatregelen voor de deur van de Udense bibliotheek gehouden. Juryvoorzitter Fransje Murphy, voorzitter IVN Joep van Lieshout en wethouder Jeroen van den Heuvel spraken hun waardering uit voor de organisatie waarbij Henk van der Pas als winnaar uit de bus kwam, gevolgd door Patrice Wouters en Conny Koenen. 

door Peter Noy

Samen met de andere zeventien foto’s is de expositie gedurende vier weken te bezichtigen in Kunst & Co aan het Mondriaanplein in Uden. De foto’s zijn vanaf de straatzijde te zien, aan de linkerzijde van het gebouw. Het was ijzig koud tijdens de prijsuitreiking. “Het is maar goed dat de drie winnende foto’s onder een schapenvacht zitten, dat zorgt voor extra warmte. Het schapenwol is afkomstig uit onze eigen Maashorst", grapt Nelleke Hoppenbrouwers van Kunst & Co Uden. Woordvoerder Joep van Lieshout heet de aanwezigen van harte welkom voor een bijzondere activiteit in een bijzonder jaar. Hij memoreert in het kort het vijftigjarig bestaan van IVN Uden waarin zij zich met name heeft ingezet voor de natuur in Uden en omgeving. “Om Uden nog groener te maken, maar ook om de mensen te interesseren voor de natuur door middel van het houden van excursies, lezingen en cursussen, dáár willen wij ons graag voor inzetten”, zegt Van Lieshout. Doordat de mensen vanwege coronabeperkingen niet in georganiseerd groepsverband naar buiten mochten, heeft het IVN ervoor gezorgd dat er het afgelopen jaar individuele activiteiten mogelijk waren. “Het insturen van korte wandelingen - ommetjes - en het plaatsen daarvan op de website, de groene plantenactie en de fotowedstrijd deden het erg goed bij het publiek.” Uit de ruim honderd foto-inzendingen maakte de driekoppige onafhankelijke jury, bestaande uit Dirk Broekhaus, Fransje Murphy en Peter van Lamoen, een voorselectie waaruit de uiteindelijke drie prijswinnaars zijn gekozen. Het lovende juryrapport werd door Fransje Murphy voorgelezen en na afloop aan de winnaars overhandigd.
Wethouder Jeroen van den Heuvel (34), enkele weken geleden gestart als portefeuillehouder Duurzaamheid, Groen en Recreatie in de gemeente Maashorst, vindt het niveau van de ingezonden foto's erg hoog.

Lees verder op pagina 9.